Keihäänheittäjä Jami Kinnunen

“En ole vielä näyttänyt parastani – ja juuri se on motivoinut jatkamaan”

Suomen Terveysravinnon juhlavuoden kunniaksi haastattelimme yhtä sponsoriurheilijaamme, Jami Kinnusta. Kolmannen polven keihäänheittäjää kiehtoo lajin vaativuus ja huippulupauksen tähänastisiin saavutuksiin lukeutuvat lajin kaksi Suomen mestaruutta.

Milloin ensimmäisen kerran innostuit keihäänheitosta ja mikä lajissa viehättää?
Olin yksitoista- tai kaksitoistavuotias ja lajissa minua on viehättänyt, kun näkee oman kehityksen. Ajan saatossa minua on alkanut kiehtomaan lajin vaativuus.

Mikä on ollut suurin henkilökohtainen onnistumisesi tähän mennessä?
Merkittävimpänä onnistumisena pidän ensimmäistä Suomen mestaruutta, jonka voitin 17-vuotiaiden sarjassa vuonna 2012. Olen voittanut Suomen mestaruuden myös 20-vuotiaiden sarjassa ja mitaleja minulta löytyy useampia.

Onko motivaatiosi pysynyt tasaisena läpi matkan vai oletko joskus harkinnut keihäänheiton lopettamista kokonaan?
Kyllä ajoittain on tullut myös niitä hetkiä, kun on tehnyt mieli laittaa piikkarit naulaan. Esimerkiksi loukkaantuessani tällaiset ajatukset ovat nostaneet päätään. Tiedän kuitenkin, etten ole vielä näyttänyt parastani ja juuri se on motivoinut jatkamaan.

Myös isoisäsi, isäsi ja setäsi olivat keihäänheittäjiä. Kuinka laji on mielestäsi muuttunut ja eroaako sinun harjoittelusi suuresti siitä, kuinka he harjoittelivat aikoinaan?
Tänä päivänä lajia harrastavia tulee laajemmalta alueelta ja nykyheittäjät ovat monipuolisempia urheilullisesti. Ennen oli vain voimaheittäjiä, mutta nykyään urheilijoiden muutkin ominaisuudet korostuvat.

Tämän päivän nuoret urheilijat treenaavat paljon peruskestävyyttä, kun taas vanhemmilla sukupolvilla oli fyysisen työn ansiosta erinomainen peruskunto.

Millainen valmentaja isäsi Kimmo Kinnunen on?
Todella vaativa valmentaja. Muilta valmentajilta saisin varmasti helpommin hyvää palautetta, mutta isän kehuessa suoritustani, tiedän tehneeni erinomaisen suorituksen.

Asetatko itsellesi paljon tavoitteita?
Toki jokaisessa treenissä voi olla jokin tavoite, johon pyrkiä. Tietysti olympiakisoihin pääseminen olisi iso juttu ja kaikki siitä eteenpäin olisi plussaa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on loppuvuodelle, entä ensi vuodelle?
Koulun osalta hoidan työharjoitteluni loppuun sekä tietysti treenaan tehokkaasti. Vallitsevan tilanteen vuoksi on vaikea tehdä merkittäviä pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Urheilijan arki on varmasti kuormittavaa monelta osin. Miten pidät huolta terveydestäsi?
Ravintoon panostaminen on tullut minulle vuosi vuodelta tärkeämmäksi. Lisäksi rauhoitun musiikin ja elokuvien parissa tai tapaamalla ystäviäni.

Mitä ravintolisiä sinulla on käytössä ja miksi olet valinnut juuri ne?
Suomen Terveysravinnon vitamiineja laidasta laitaan, esimerkiksi monivitamiini ja Fenugreek+ muutamia mainitakseni.

Mitä haluaisit sanoa keihäänheiton aloittamista miettivälle lapselle tai nuorelle?
Suosittelen, että harrastamista olisi nuoren arjessa mahdollisimman monipuolisesti. Useampaa lajia kannattaa harrastaa jopa lähemmäs kahtakymmentä ikävuotta vaikka jo panostaisikin yhteen lajiin enemmän. Harjoittelua ei myöskään tulisi tehdä liian pakkomielteisesti vaan muistaa pitää myös hauskaa.