Frälsningsarméns fritidsgård för barn

Vår sommargåva på 5000 € donerade vi denna gång till Frälsningsarméns insamling för barnens fritidsgård, och vi vill berätta för våra kunder om detta projekt! Idén med fritidsgårdens verksamhet är att erbjuda alla barn en möjlighet att tillbringa oförglömliga sommarlov. År 1914 fungerade fritidsgården som ett sommarhem och en tillflykt åt personer som löpte risk att drabbas av lungsjukdom, men har under årens lopp utvidgats till en verksamhet året om. Nuförtiden ordnar man läger under skolornas lovperioder, frivilliga gemensamma arbetstillfällen och olika veckoslutstillställningar. Dessutom erbjuder fritidsgården utbildning för frivilliga ungdomar som överstigit lägeråldern. Det idylliska läget i Nummela, vid stranden av sjön Hiidenvesi, erbjuds barnen ett stuglandskap med möjlighet till olika sommaraktiviteter – och förra sommaren kunde man på fritidsgården också stöta på en frivillig lägerfarmor eller –farfar.

kalastajat-laiturilla

Många barn har till exempel inte möjlighet att åka till mor- eller farföräldrar eller till en sommarstuga – var de samlade sommarminnena bär genom hela livet! Barnens lägergård är därför särskilt avsedd för barn från mindre bemedlade familjer eller barn till ensamstående. Man strävar efter att hålla lägeravgifterna låga och man kan också ansöka om stöd för dem.

pojat-rannallaUnder ett sommarläger deltar cirka 50 barn. Faktorer som möjliggör en trygg och trivsam lägerupplevelse är att det på lägergården finns en värdinna och en gårdskarl, som arbetar året om, en för lägrens helhet ansvarig ledargrupp på tre personer, lägerhandledare som sköter om barnens program och välmående, och ett flertal frivilliga arbetare.

lampaiden-syöttöLägerdagarna är fyllda med sysselsättning: enligt respons från barnen är de finaste upplevelserna under lägret olika sommarsysselsättningar som simning, rodd, fiske och bastubad samt utflykter, bakning och lek med kamrater.

Gemensamma regler och rutiner samt en jämlik behandling bidrar till att lägergården är en plats, där barnen kan andas ut och njuta av tillvaron. Ett barn konstaterade att det roligaste med lägret är, att bara vara.

Målet med lägergårdsprojektet är att erbjuda barnen upplevelser, som ger lyckliga sommarminnen. Utöver detta utvecklar barnen sin sociala kompetens och lär sig nya rutiner och trygga gränser, som i sin tur påverkar barnens psykiska hälsa och utveckling. Nya vänner, pålitliga handledare, ett vackert landsbygdslandskap och meningsfull sysselsättning är en investering i barnens hälsa. Hälsa uppfattas ofta bara som ett begrepp som hänför sig till kost och motion, men till människans hälsa och välmående i sin helhet hör också, som en väsentlig del, vården av det psykiska välbefinnandet.

I lägergårdens verksamhet har man kunnat prioritera vila, lek och uppladdning som viktiga värden – och det är lätt för Suomen Terveysravinto att instämma.

pojat-tutkii

Under lägret kan man bland annat få prova på vattenkrig och pyssel, att plocka smultron, skrapa fåren eller hoppa på trampolin. Barnens kommentarer visar hur lyckade lägren har varit: ”Här finns verkligen mycket att göra, det blir aldrig tråkigt. Här får man också lätt vänner”. För en del av barnen har lägret blivit en årlig sommartradition, och ofta har de barn som överstigit lägeråldern trivts så bra att de vill återkomma till lägergården som handledare. ”På sommarlägren finns det en härlig sommarkänsla och den här lägergården är en helt perfekt plats” säger en lägerhandledare. Frälsningsarmén gör ett värdefullt arbete då de erbjuder alla barn en möjlighet att fira loven tryggt och stimulerande och för Suomen Terveysravinto är det ett privilegium att få stöda lägergårdens verksamhet för barn.

tyttö-ja-kukka

www.pelastusarmeija.fi/paikkakunnat/nummela/nummelan-lasten-lomakoti