Eero Ahola

På löpbanan ser vi små gymnasttjejer som värmer upp sig genom att springa runt en papperskorg med viftande händer. I Björneborgs idrottshall pågår volleybollträning och med jämna mellanrum står eller faller spelarna från gymnastikbocken. Men runt hörnet finns en egen värld, som idag styrs av Eero. Där i molnet av magnesium koncentrerar han sig på sitt jobb, kulstötning. Första stöten. Återigen en stöt. Och sen följande. Allt det här med en otroligt stark intensitet. Är det det här som gör en till en mästare?

Eero är en 17-årig kulstötare från Björneborg, vars rötter är starkt förankrade i idrott. Eeros mamma var diskuskastare i Kaleva-spelen och hans pappa tävlade i tiokamp. Redan vid sex års ålder började Eero med friidrott och var särskilt intresserad av kastsport; först spjut och diskus, sedan kula. Trädiskusen, gjord av hans morfar, kastades jämnt runt hemmaplanen. Kulstötning upplevde Eero som en lämplig utmaning: explosivitet och styrka. Ända sedan han var liten har Eeros dröm varit att bli professionell idrottare och den drömmen blev bara starkare då den lilla pojken följde med Reese Hoffa då han tog guld i Osaka år 2007. Förutom Hoffa är Mika Halvari och olympiska mästaren Arsi Harju Eeros förebilder. En av sina förbilders finska rekord har Eero redan hunnit spräcka.

Eeros stötar bevakas av tränaren pappa Jarkko, vars karelska stek fortfarande är den bästa i världen och vars tekniska öga är skarpt som en kirurgkniv. Björneborg är inte den bästa platsen i världen att bo på, eftersom vädret är dåligt. Däremot finns det Björneborgsgalenskap i Eero och det temperament och den envishet som krävs för att lyckas i idrott! Eero tål inte misslyckanden och äter helst inte sushi. Men framtiden är öppen och den unge mannen drömmer om att flytta till Amerika; han har redan fått inbjudningar från universiteten i Minnesota och Kentucky. Det skulle vara i linje med Eeros dröm: ”Så långt du bara kan nå.” I hörlurarna spelar Eminem och Rocky är bäst som filmstjärna – inte illa.

Eero gillar att träna bänkpress och han kopplar av genom att spela Counter Strike. Den starka kastaren har fått flera finska rekord i diskuskast och utöver det har han stött sin kula t.o.m. 22,07 meter i de inofficiella 15-åringarnas ME-värden. Enligt Eero dödar nöjdhet utvecklingen. Och det är ju sant.

När man kollar in Eeros stötar skapas en bild av en sportgren, där en stor man rör sig i en liten ring med mjuka dansliknande rörelser, som kulmineras i det ögonblicket då järnkulan kastas mot höjden. Inte att förglömma rå kraft och det där berömda vrålet.

Efter träningen sätter sig Eero på bänken och säger till sig själv. ”Det här kanske var vinterns hårdaste träning.”