Arkisto
9 paistamisen haittaa terveydelle
Paistettaesss ja grillatessa muodostuu monia terveydelle haitallisia yhdisteitä, esimerkiksi akryyliamidia ja AGE-tuotteita. Paistamisen haittoja voi vähentää parhaiten korvaamalla sitä hellävaraisemmilla ruuanvalmistusmenetelmillä, kuten keittämisellä ja höyryttämisellä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä, turvottelu ja ummetus
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), toiminnallinen ummetus ja vatsan turvotus ovat yleisiä ongelmia suomalaisillakin. Ärtyvä suoli vaivaa noin 10 prosenttia suomalaisista. Toiminnallista ummetusta
Oksalaatit ovat haitallisia sydämelle ja munuaisille
Oksalaatit ovat joidenkin kasvien sisältämiä antiravintoaineita, jotka voivat lisätä munuaiskivien muodostumisen riskiä varsinkin, jos kalsiumia saadaan samaan aikaan suositeltua vähemmän ruokavaliosta.
Tauriini tukee sydäntä ja saattaa pidentää elinikää
Tauriini on ravinnon sisältämä aminohappo, joka vaikuttaa elimistössämme antioksidanttina ja tulehdusta vähentäen. Sitä on runsaasti merenelävissä, mutta sitä käytetään myös ravintolisänä. Hiirillä tauriini on pidentänyt elinikää 10-12 prosenttia.
Polyfenolit ylläpitävät monipuolisesti terveyttämme
Polyfenolit ovat kasvien sisältämiä aineita, jotka suojaavat terveyttämme monin tavoin. Erityisesti ne vähentävät riskiä sairastua kroonisiin rappeutumissairauksiin, kuten sydäntautiin ja Alzheimerin tautiin.
Tietoinen syöminen parantaa ruokasuhdettamme
Tietoisen syömisen pääperiaate on, että kiinnittäisimme huomiota syömäämme ruokaan ja syömisen herättämiin aistimuksiin ja tunteisiin hyväksyvästi, tuomitsematta ja arvostelematta. Tietoinen syöminen voi auttaa parantamaan ruokasuhdettamme siten, että tunnesyöminen ja syöminen ulkoisten ylllykkeiden seuraamana vähenevät. Läsnä ollen syödessämme tunnistamme kehon kylläisyyden signaalit paremmin, joten se saattaa myös laihduttaa.
ApoB ja ApoA1 sydäntaudin riskitekijöinä – ja miten niitä voi parantaa elämäntavoilla
ApoB ja ApoA1 ovat sydäntautimarkkereita, joihin voi vaikuttaa elintavoilla. Tieteellisissä artikkeleissa suositellaan Välimeren ruokavaliota ApoB/ApoA1-suhteen pienentämiseksi.
Testosteronitasot, ruokavalio ja liikunta
Testosteroni on pääasiassa kiveksissä muodostuva sukupuolihormoni, joka käynnistää murrosiässä miehisten ominaisuuksien kehittymisen, esimerkiksi parrankasvun. Aikuisiällä testosteronia tarvitaan seksuaaliseen haluun, erektioiden muodostumiseen,
Maitorasvassa on terveellisiä osatekijöitä
Maitotuotteitten terveellisyyttä arvioitaessa niistä puhutaan usein ryhmänä, ikään kuin maitotuotteiden välillä ei olisi olennaisia eroja. Korkeintaan tehdään jako rasvaisiin ja vähärasvaisiin maitotuotteisiin.
Ultraprosessoitu ruoka on terveysriski
Länsimaissa on viimeisen puolen vuosisadan aikana tapahtunut valtava muutos syömisessä ja ruokakulttuurissa. Vielä 1960-luvun alussa ruoka valmistettiin kotona, kouluissa ja työpaikkaruokaloissa lähes
Fibromyalgiaan apua elämäntapakeinoista
Fibromyalgia on oireyhtymä, jossa keskeistä on laaja-alainen krooninen kipu. Muina oireina on usein myös uupumusta, unihäiriöitä ja aivosumua sekä muita mielialaan liittyviä
Nivelreuman hoitoa tukeva ruokavalio
Nivelreuma on systeeminen autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa tulehdusta nivelissä. Nivelreumaan sairastumiseen vaikuttaa perinnöllinen riski, mutta myös muilla tekijöillä on paljon merkitystä. Esimerkiksi infektiot,
Meditaation terveyshyötyjä
Meditaatiosta tulee useimmille luultavasti ensimmäisenä mieleen, että sitä harrastetaan itämaisissa uskonnoissa. Meditaatio kuuluukin olennaisena osana buddhalaisuuteen, joogaan ja hindulaisuuteen. Kristillisyydessä meditaatiota vastaa
Refluksiin apua ruokavaliosta ja elämäntavoista
Närästys tarkoittaa polttavaa tai epämiellyttävää tuntemusta rintalastan takana. Se on yleinen vaiva – suomalaisista 10–15 prosenttia kokee sitä viikoittain, ja kuukausittain sitä
Mikromuovi ravinnossa ja miten sitä voi vähentää
Mikromuovit ovat muovihiukkasia, joita on päätynyt kaikkialle luontoon, jopa Etelämantereelle. Mikromuoveiksi lasketaan läpimitaltaan 1 mikrometristä 5 millimetriin kokoiset muovihiukkaset. Usein mikromuoveiksi luetaan
Sydäntaudin ehkäisy ravinnolla
Kirjani ’Ravintoa sydämelle’ ilmestyi syksyllä 2007 WSOY:n kustantamana. Tuolloin, 15 vuotta sitten, Suomi oli vielä tunnettu korkeasta sydäntautikuolleisuudestaan. Aiheesta ei ollut kuitenkaan
Aivohalvauksen riskin pienentäminen ruokavaliolla
Aivohalvaukset ovat toiseksi yleisin kuolemansyy Euroopassa, ja ne aiheuttavat myös paljon työkyvyttömyyttä. Huomionarvoista lisäksi on, että runsas viidennes niiden saaneista on työikäisiä.
Biologista ikääntymistä on mahdollista hidastaa
Kronologinen ikääntymisemme etenee vääjäämättä eikä sitä voi paeta. Sen rinnalla on olemassa myös biologinen ikä, joka kertoo kronologista ikäämme tarkemmin siitä, miten
Ekstraneitsytoliiviöljyn monta terveyshyötyä
Välimeren ruokavalion kenties tunnusomaisin piirre on oliiviöljyn käyttö lähes yksinomaisena ravinnon rasvana. Ekstraneitsytoliiviöljyä saadaan Välimeren ilmastossa kasvavien oliivipuiden hedelmistä mekaanisesti puristamalla. Öljy
Tumma suklaa – herkku, jota ei tarvitse vältellä
Kiinnostuin suklaan ja varsinkin tumman suklaan terveyshyödyistä runsaat 15 vuotta sitten. Silloin julkaistiin hollantilainen tutkimus, jossa havaittiin hämmästyttävästi, että kaakaota syöneillä oli