Nysväätkö keittiössä? Huomioita keittiövälineistä

Terveellisen ruokavalion noudattamista ja ruuanlaittoa kotona helpottaa huomattavasti, kun keittiössä on sopivat välineet. En luettele tässä täydellistä listaa siitä, mitä keittiössä pitäisi olla. Sen sijaan kiinnitän huomiota muutamaan yleiseen puutteeseen.

Hanki sopivat veitset

Hyvässä keittiössä pitäisi olla muutama veitsi, jotta leikkaaminen sujuisi helposti ja ruuanlaitto olisi mukavaa. Olen huomannut, että ihmiset nysväävät yleisesti liian pienen veitsen kanssa. Keittiössä tarvitaan terältään noin 20-senttinen kokkiveitsi, joka toimii yleisveitsenä. Sillä pilkotaan ja leikataan eniten.

kokkiveitsi

Kokkiveitsen lisäksi tarvitaan hienompaa työtä varten ohuempiteräinen vihannesveitsi sekä lyhyt juuresveitsi. Lisäksi tarvitaan sahalaitainen leipäveitsi. Jos syödään kalaa, keittiössä on lisäksi hyvä olla fileerausveitsi, jolla voi esimerkiksi fileerata kätevästi kokonaisena ostetun lohen. Veitset on tietysti hyvä pitää terävinä, ja sitä varten tarvitaan veitsenteroitin tai mieluummin kaksi – toinen pienelle ja toinen isolle veitselle.

Hanki reilun kokoiset leikkuulaudat

Myös leikkuulaudoissa on usein puutteita. Liian pienten veisten lisäksi nysvääminen pätee myös leikkuulautoihin. Ruuanlaittoon ei riitä 15–20 senttiä leveä leikkuulauta, jolloin joutuu taituroimaan sen kanssa, että ruuat pysyvät laudalla. Leikkuulaudan tulee olla kooltaan noin 30 x 45 senttimetriä, jolloin voi työskennellä reippaammin ottein.

Usein ihmiset ajattelevat, että muovinen leikkuulauta on hygienisempi mutta se on väärä luulo. Tutkimukset osoittavat, että puinen leikkuulauta on hygienisempi (Aviat 2016).

Uuden tutkimuksen mukaan muoviset leikkuulaudat ovat myös huomattava mikromuovin lähde. Tutkijat laskivat, että leikkuutyylistä riippuen muovisista leikkuulaudoista saadaan vuodessa 7,4–50,7 grammaa mikromuovia (Yadav 2023).

Pieniä, 1-10 mikrometrin kokoisia mikromuovin hiukkasia imeytyy suoliston seinämän läpi. Mikromuovia on havaittu ihmisen ruoansulatuselimistössä, keuhkoissa ja veressä ja jopa istukassa.

Puisestakin leikkuulaudasta irtoaa kuituja mutta on ihmiselle harmitonta, jos syödään muutama hippu puun kuitua.

Leikkuulautoja on hyvä olla kaksi siksikin, että juuri pestyn on tärkeää voida kuivua, jotta se ei homehtuisi. Pesty leikkuulauta kannattaa jättää kuivumaan ilmavasti pystyasentoon, jotta se kuivuu niin etu- kuin takapuoleltakin.

Puinen on myös ekologisempi. Se kestää hyvin pidettynä vuosikymmeniä, ja lopulta se voidaan hävittää ilman, että se aiheuttaisi myrkyllisiä päästöjä.

Hanki salaattilinko

Salaattia on terveellistä syödä usein, mieluiten päivittäin. Jotta salaattien laittaminen olisi helppoa, kannattaa hankkia hyvä salaattilinko, jolla pestystä salaatista voi poistaa liian veden.

salaattilinko

Salaattilinko toimii niin, että huuhdeltua salaattia pyöritetään lingossa, jolloin vesi sinkoutuu lingon sisäseinämän raoista lingon pohjalle. Vaihtoehtoisesti salaatin voi kuivata myös ravistelemalla sitä puhtaan astiapyyhkeen sisällä pyyhkeen kulmista kiinni pitäen. Salaattilingon käyttäminen on kuitenkin helpompaa.

Hanki höyrytysritilä

Höyryttäminen on terveellinen ruuanlaittomenetelmä, ja jotta sitä tulisi harrastettua, tarvitaan höyrytysritilä. Käytännössä höyrytysritilä on kätevämpi kuin erillinen kattila, joten höyrytyskattilaan ei kannata tuhlata rahaa ellei laita ruokaa ammattikeittiössä.

Tiskirätti kuivumaan

Märkänä tiskialtaan pohjalla lojuva tiskirätti on vastenmielinen bakteeripesä, joka alkaa helposti haista. Jotta tiskirätti säilyisi puhtaana, se kannattaa ripustaa kuivumaan ilmavaan paikkaan.

Usein näkee, että tiskirätti asetellaan kuivumaan keittiöhanan päälle, josta se kuitenkin putoaa helposti. Käytännöllistä olisikin, että keittiön seinään olisi varta vasten kiinnitetty ohut metallitanko, johon tiskirätin voi ripustaa kuivumaan.

Aika ajoin tiskirätin voi keittää, mikä tappaa bakteerit.

Puhtaat pyyhkeet

Yleinen puute monissa kotikeittiöissä on se, että niissä ei ole puhdasta pyyhettä ja pyyhkeitä on vain yksi. Jotta ruuanlaitto olisi hygienistä, keittiössä tulisi olla erikseen puhdas astiapyyhe ja puhdas käsipyyhe.

Perinteisesti astiapyyhe on ollut imukykyistä ja nopeasti kuivuvaa pellavaa, ja sitä voi nykyisinkin suositella. Käsipyyhkeen materiaaliksi sopii hyvin frotee. Pyyhkeet on hyvä ripustaa roikkumaan lähelle keittiön vesipistettä, jotta pyyhkeiden vuoksi ei tarvitse ottaa turhia askeleita.

Näin joulun alla monia edellisistä voi suositella käytännöllisiä lahjoja arvostaville joululahjaksi. Esimerkiksi salaattilinko voisi ilahduttaa monia lahjan saajia.

Kirjoitusta päivittetty leikkuulaudan mikromuovin osalta 19.6.2023.

Viitteet:

Aviat F, et al. Microbial safety of wood in contact with food: A review. Comp Rev Food Sci Food Safety. 2016;15:491-505.

Yadav H, et al. Cutting Boards: An Overlooked Source of Microplastics in Human Food? Environ Sci Technol. 2023 Jun 6;57(22):8225-8235.

Kategoriassa:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit

Blogin arkistot

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.
Loading
Tietosuojaseloste

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

Seuraa Facebookissa