Elinikää pidentäviä yhdisteitä

Spermidiini ja spermiini ovat yhdisteitä, joista todennäköisesti et ole koskaan kuullut. Nämä polyamiinit ovat kuitenkin elimistölle tärkeitä. Niitä on lähes joka solussa.

Herneet ovat hyvä polyamiinien lähde.

 

Elimistö valmistaa polyamiineja itsekin soluissa, mutta ravinto on kuitenkin tärkeämpi niiden lähde. Polyamiinit myös imeytyvät ruuista lähes täydellisesti, ja tutkimuksissa on havaittu, että niiden pitkäaikainen saanti ruokavaliosta kohottaa elimistön polyamiinipitoisuutta.

Tehtäviä elimistössä

Polyamiineilla on tärkeitä tehtäviä elimistössä. Niitä tarvitaan geenien ilmentymisen säätelyssä ja translaatiossa sekä solujen lisääntymisessä ja erilaistumisessa.

Auttaa solujen siivouksessa

Terveyden kannalta on kenties merkittävintä, että polyamiineista spermidiinin on havaittu auttavan soluja autofagiassa eli siinä, miten solut puhdistavat ja siivoavat itsenään kuonasta ja muusta turhasta aineksesta. Autofagia on tärkeää pyrittäessä torjumaan niin syöpää ja sydäntauteja kuin Alzheimerin ja Parkinsonin tautejakin.

Spermidiinin lisäksi autofagiassa auttavat myös marjojen, hedelmien ja vihreän teen nauttiminen, kerrotaan tässä suomenkielisessä artikkelissa. Lisäksi resveratroli, kurkumiini ja niasiiniamidi (B3-vitamiinin muoto) ovat luonnonaineita, jotka tehostavat autofagiaa (Mangan 2015).

Autofagian tehostuminen spermidiniin saannin seurauksena osoittaa käytännössä, että elimistön detoksikaatiota voi tehostaa ruokavalion keinoin, vaikka skeptikot ovat Suomessa muuta väittäneet.

Muita vaikutuksia

Polyamiineilla on myös muita hyvin hyödyllisiä biologisia vaikutuksia. Ne mm. vähentävät tulehdusta, vaikuttavat elimistössä antioksidantteina ja torjuvat vapaiden radikaalien vaikutusta.

Kaiken kaikkiaan ruokavalion polyamiinien ajatellaan vaikuttavan elimistön toimintaan optimaalista terveyttä tukien.

Voi ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja

Tutkimuskirjallisuudessa arvellaan hiirillä tehtyjen tutkimusten perusteella, että runsas spermiinin saanti voi osaltaan ehkäistä valtimotaudin etenemistä (Soda 2015).

Ihmisillä spermidiinin saannin on havaittu olevan yhteydessä alempaan verenpaineeseen sekä pienempään sydämen vajaatoiminnan ja sydäntaudin riskiin (Eisenberg 2017).

Ehkäisee maksasyöpää

Spermidiinin on havaittu hiirillä tehdyissä tutkimuksissa vähentävän maksan sidekudoistumista ja maksasyöpää (Yue 2017).

Estää luuston heikkenemistä

Polyamiinien on myös havaittu estävän luuston heikkenemistä. Spermidiini ja spermiini ovat hiirillä estäneet luuston heikkenemistä häiritsemällä luuta hajottavien osteoklastisolujen erilaistumista ja kypsymistä (Yamamoto 2012).

Pidentää elinikää koe-eläimillä

Hiirillä elinikäinen polyamiinipitoisen rehun syöminen estää ikääntymiseen liittyviä muutoksia sisäelimissä. Merkittävintä on kuitenkin, että hiirillä elinikäinen polyamiinipitoisen rehun nauttiminen on pidentänyt elinikää jopa 25 prosentilla. Jos polyamiinipitoisen ravinnon nauttiminen aloitettiin vasta myöhemmin elämässä, hiirten elinikä piteni 10 prosentilla – merkittävä saavutus sekin (Yue 2017).

Herkkusienissä on paljon spermidiiniä, joka pidentää hiirillä elinikää.

 

Polyamiinien elinikää pidentävää vaikutusta pidetään ennen kaikkea sen ansiona, että ne auttavat solujen siivouksessa eli autofagiassa, josta kerroin edellä.

Polyamiinien ei ole kuitenkaan vielä osoitettu pidentävän elinikää ihmisillä vaan olettamukset elinikää pidentävästä vaikutuksesta perustuvat ennen kaikkea hiirillä tehtyihin tutkimuksiin. Kuitenkin tutkijat tuntuvat uskovan, että vastaava vaikutus voidaan nähdä myös ihmisillä.

Rajoittaminen kenties tarpeen syöpäpotilailla

Vaikka polyamiinien runsas saanti on torjunut maksasyöpää, tieteellisessä kirjallisuudessa myös katsotaan, että jo syöpää sairastavien voi olla perusteltua vähentää polyamiinien saantia ruokavaliosta, koska ne voivat kiihdyttää kasvainten saantia. Itse en ole kuitenkaan tästä rajoittamisen tarpeesta täysin vakuuttunut. Yksi syy on se, että esimerkiksi soijan syömisen on osoitettu parantavan syöpäpotilaiden elossaoloa huolimatta soijan sisältämistä polyamiineista (Shu 2009).

Ikääntyminen vähentää polyamiinien pitoisuutta elimistössä

Ikääntyminen vähentää polyamiinien solujen sisäistä muodostumista. Samalla myös polyamiinien pitoisuus kudoksissa ja sisäelimissä vähenee. Iäkkäille on siksi nuoria tärkeämpää saada polyamiineita runsaasti ruuasta korvaamaan vähentynyttä elimistön sisäistä tuotantoa.

Ruokavalion hyviä lähteitä

Tutkimuksessa on havaittu, että polyamiineja saadaan runsaammin, kun ruokavalio on välimerellinen (Binh 2011). Myös japanilaisessa ruokavaliossa on paljon yksittäisiä ruoka-aineita, joissa on runsaasti polyamiineja.

Spermidiinin hyviä lähteitä (mg/kg):

Vehnänalkio 243
Soijapapu, kuiva 167–291
Cheddarjuusto, vuoden kypsytetty 200
Cheddarjuusto, tuore 89–109
Herkkusieni 89
Maapähkinä 86
Tempe 75
Natto 59–73
Adukipapu 66
Herne, keitetty 65
Herne, pakastettu 47
Lehtisalaatti 44
Simpukka 38
Maissi 32
Passiohedelmä 30
Parsakaali, tuore 33
Kikherne 29
Juuriselleri 27
Kukkakaali, tuore 25–31
Keräkaali 28
Parsakaali, keitetty 27
Kukkakaali, keitetty 26
Pinaatti 26
Hasselpähkinä 21
Sinihomejuusto 20–24
Tofu 24
Täysjyväleipä 18
Täysjyvävilja 13–24
Peruna 10–25

Spermiinin hyviä lähteitä (mg/kg):

Vehnänalkio 134
Ankka 65
Herneet, keitetyt 53
Lammas 47
Soijapavut, kuivatut 30–69
Kana, grillattu 44
Kanan rinta, raaka 27
Simpukka 26
Passiohedelmä 24
Cashewpähkinä 24
Kidneypavut 24
Juusto, kypsytetty espanjalainen 0–43
Sinihomejuusto 20–24
Kurpitsa 18
Maapähkinä 18

Spermiiniä on runsaasti myös esimerkiksi sisäelimissä ja jauhelihassa mutta niitä ei voi suositella sen lähteenä, koska ne eivät muuten ole terveellisiä ruoka-aineita. Sisäelimet keräävät kadmiumia ja maksa sisältää liikaa A-vitamiinia ja hemirautaa. Jauhelihassa on epäterveellistä lihan tyydyttynyttä rasvaa sekä tulehdusta edistäviä yhdisteitä (Herieka 2016).

Monesti polyamiineihin luetaan myös putreskiini. Täsmällisesti ottaen se ei ole kuitenkaan polyamiini vaan diamiini. Lisäksi putreskiini ei vähennä tulehdusta elimistössä, toisin kuin spermidiini ja spermiini. Putreskiini ei myöskään imeydy suolistosta kovin hyvin, kun taas spermidiini ja spermiini imeytyvät lähes täydellisesti.

Paistaminen vähentää määrää

Ruuan kypsentäminen vähentää polyamiinien määrää 30–50 prosentilla. Paistaminen ja paahtaminen tuhoavat niitä enemmän kuin keittäminen tai hauduttaminen. Jälleen siis yksi hyvä lisäsyy suosia hellävaraisempia ruuanvalmistusmenetelmiä.

Välimeren ruokavalio täydennettynä natolla

Polyamiineja tutkinut japanilainen apulaisprofessori Kuniyasu Soda suosittelee ruokavalion perustaksi Välimeren ruokavaliota. Sitä kannattaa hänen mukaansa täydentää naton syömisellä. Niin hiirillä kuin ihmisilläkin tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että pitkäaikainen naton syöminen kohottaa elimistön polyamiinien määrää (Soda 2009).

Naton syömisen on osoitettu kohottavan elimistön polyamiinien pitoisuutta.

 

Nattoa voi Helsingissä ostaa Tokyokanista, japanilaisesta kaupasta. Muualla kuin pääkaupunkiseudulla asuvien on kuitenkin vaikeaa hankkia sitä. Tällöin voi suosia myös muita polyamiineita runsaasti sisältäviä ruokia, esimerkiksi soijapapuja ja niistä tehtyä tempeä, herkkusieniä ja kypsytettyä cheddarjuustoa. Perinteisen suomalaisen ruokavalion aineista herneet ovat hyvä polyamiinien lähde.

Spermidiiniä ja spermiiniä on erittäin paljon vehnänalkioissa, jota suosittiin 1980-luvuilla silloisena superfoodina, vaikka sitä ei sellaiseksi kutsuttukaan. Saattaisi olla hyvä idea ottaa se taas käyttöön täydentämään terveellistä ruokavaliota.

Kirjoitusta on päivitetty lähteiden osalta 9.6.2021.

Viitteet:

Atiya Ali M, et al. Polyamines in foods: development of a food database. Food Nutr Res. 2011 Jan 14;55.

Binh PN, et al. Mediterranean diet and polyamine intake: possible contribution of increased polyamine intake to inhibition of age-associated disease. Nutr Diet Suppl. 2011;3:1-7.

Buyukuslu N, et al. A Cross-Sectional Study: Nutritional Polyamines in Frequently Consumed Foods of the Turkish Population. Foods. 2014 Oct 9;3(4):541-557.

Byun BY, et al. Occurrence of biogenic amines in Doubanjiang and Tofu. Food Sci Biotechnol. 2013 Feb;2(1):55-62.

Eisenberg T, et al. Dietary spermidine for lowering high blood pressure. Autophagy. 2017; 13(4).

Eisenberg T, et al. Induction of autophagy by spermidine promotes longevity. Nat Cell Biol. 2009 Nov;11(11):1305-14.

Fridander J. Nobelisti keksi, miten solut puhdistavat ja korjaavat itseään – ”Voi löytyä ratkaisu pidempään elämään”. Yle Uutiset 3.10.2016.

Kalač P, et al. Health effects and occurrence of dietary polyamines: a review for the period 2005-mid 2013. Food Chem. 2014 Oct 15;161:27-39.

Mangan PD. Intermittent Fasting Boosters / Autophagy Enhancers. Rogue Health and Fitness. April 7, 2015.

Sagara T, et al. Soybean spermidine concentration: Genetic and environmental variation of a potential ‘anti-aging’ constituent. J Food Comp Anal. 2017 Mar;56:11-7.

Schroeder S, Hofer SJ, Zimmermann A, et al. Dietary spermidine improves cognitive function. Cell Rep. 2021 Apr 13;35(2):108985.

Shu XO, et al. Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009 Dec 9;302(22):2437-43.

Soda K. Biological Effects of Polyamines on the Prevention of Aging-associated Diseases and on Lifespan Extension. Food Sci Technol Res. 2015; 21(2):145-157.

Soda K, et al. Long-term oral polyamine intake increases blood polyamine concentrations. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Aug;55(4):361-6.

Spermidine-rich foods may prevent liver cancer, extend lifespan. Science Daily. April 21, 2017.

Yamamoto T, et al. The natural polyamines spermidine and spermine prevent bone loss through preferential disruption of osteoclastic activation in ovariectomized mice. Br J Pharmacol. 2012 Jun;166(3):1084-96.

Yue F, et al. Spermidine prolongs lifespan and prevents liver fibrosis and hepatocellular carcinoma by activating MAP1S-mediated autophagy. Cancer Research. April 6, 2017.

Kategoriassa:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit

Blogin arkistot

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.
Loading
Tietosuojaseloste

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

Seuraa Facebookissa