Terveellisempiä herkkuja

On tärkeää tunnustaa, että ruoka on useimmille meistä myös nautintojen lähde. Tiukka puritaanisuus syömisessä ei useinkaan toimi varsinkaan pidempään jatkettuna eikä siihen oikeastaan ole edes syytä.

Jatkuvan tiukan kontrollin sijaan tarvitsemme myös joustoja syömisessä. Herkuttelua on hyvä sallia itselleen aina silloin tällöin.

Tavallisten leivonnaisten heikkoutena on kuitenkin se, että niiden perusraaka-aineet eivät ole terveellisiä. Niiden raaka-aineitahan ovat mm. valkoiset jauhot, valkoinen sokeri sekä voi tai leivontamargariini. Näille raaka-aineille on yhteistä se, että ne paitsi lihottavat, ne myös lisäävät tulehdusta elimistössä. Sen vuoksi perinteisiä kakkuja pidetään – aivan oikein – epäterveellisinä.

???????????????????????????????
Aurinkoinen raakaruokaekspertti Maria Lönnqvist Hymy-kahvilan terassilla.

 

Jo pitkään olen kuitenkin kannattanut sellaista ajattelutapaa, että kannattaisi pyrkiä herkuttelemaan terveellisesti. Hienoa olisi, jos herkullisuudesta ei tarvitsisi tinkiä lainkaan vaikka nautitut ruoat olisivatkin terveellisempiä.

Mielestäni raakakakuissa yhdistyy oivallisesti se, että ne ovat tavanomaisia pullia, wienereitä, leivoksia ja kakkuja terveellisempiä mutta maussa ne usein päihittävät jälkimmäiset.

Raakakakuissa korvataan tavallisten kakkujen vehnäjauhot, valkoinen sokeri, voi ja leivontamargariini esimerkiksi cashewpähkinöillä, taatelilla, palmusokerilla ja kookosöljyllä. Raakaleivonnassa tuntuu myös olevan enemmän mielikuvitusta raaka-aineiden käytössä kuin perinteisessä leivonnassa, jossa lähes aina käytetään samoja perusraaka-aineita.

???????????????????????????????
Uusi kirja perehdyttää raakaleivonnan saloihin.

 

Jos haluat oppia laittamaan raakakakkuja, Raakaleipurin parhaat kakut -kirja (Nemo 2014) voi auttaa siinä. Teoksen on kirjoittanut raakaleivonnan spesialisti Maria Lönnqvist, 20, jonka intohimona ovat terveelliset, herkulliset ja laadukkaat luonnon raaka-aineet.

Nuoresta iästään huolimatta Marialla on hämmästyttävän paljon kokemusta raakakakkujen tekemisestä. Hän on esimerkiksi pitänyt jo kolmen vuoden ajan raakakakkukursseja, joilla hän on opastanut ihmisiä laittamaan raakaherkkuja.

Raakakakkuohjeiden lisäksi Raakaleipurin parhaat kakut -kirjassa on muutamia piirakkareseptejä sekä ohjeita pienten makeiden, paistamatta valmistettavien herkkujen tekemiseen.

Useimmiten raakaherkut ovat siis tavallisia paistettuja leivonnaisia terveellisempiä, mutta ei ole silti tarkoitus, että herkkujen suhteellinen osuus ruokavaliossa kasvaisi ainakaan olennaisesti suuremmaksi. Ei siis pidä huijata itseään sillä, että niillä voisi korvata kunnon ruokaa. Raakaherkkujakin runsaasti syödessä sokerin osuus energiansaannista kasvaa kohtuuttoman suureksi.

Sen lisäksi, että Maria on kirjoittanut kirjan, hän on perustanut Inka Wallgrenin kanssa Hymy-nimisen raakaruokakahvilan Helsingin empirekeskustan torikortteleihin. Katariinankadun kahvilassa on tarjolla raakaherkkujen lisäksi mm. kahvia ja teetä.

???????????????????????????????
Nautin Hymy-raakaruokakahvilassa mustikkapiirakkaa teen kera. Kirjan sivulla näkyy Marja-juustokakku, jonka ohje on alla.

 

Sain Marialta luvan lainata kirjasta yhden reseptin näytteeksi siitä, millaisia raakakakkureseptit ovat. Tässä on hänen kauniin Marja-juustokakkunsa ohje:

KEKSIPOHJA:
2 dl pekaanipähkinöitä
2 dl manteleita
1 dl taateleita
ripaus vuorisuolaa

MARJATÄYTE:
5 dl cashewpähkinöitä
600 g marjoja
1 dl sulaa kaakaovoita
¼ dl hunajaa
¼ dl sitruunan mehua
½ tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus vuorisuolaa

Pingota halkaisijaltaan noin 20 cm kokoisen irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi, jotta kakku on helppo siirtää vuoasta tarjoilulautaselle.

Jauha mantelit ja pekaanipähkinät monitoimikoneessa tai vahvalla tehosekoittimella jauhoksi. Lisää joukkoon taatelit ja sekoita ainekset tasaisesti yhteen. Seos on sopivaa, kun voit pyörittää taikinasta pienen pallon, joka pysyy kasassa. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

Sulata raastettu kaakaovoi vesihauteessa nestemäiseksi: laita kaakaovoi pieneen kulhoon, kaada isompaan kulhoon kuumaa vettä ja aseta kaakaovoikulho vesihauteeseen.

Sekoita marjatäytteen ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat täysin. Cashewpähkinöiden liottaminen vedessä etukäteen pehmentää niitä ja helpottaa sekoittamista. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä se tasaisesti.

Jäähdytä kakkua pakastimessa noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt ja kakun voi irrottaa vuoasta siististi. Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää, ja sen voi myös pakastaa.

Linkit:

Hymy Raw Food Cafe.

Lönnqvist M. Raakaleipurin parhaat kakut. Nemo 2014.

Maria Lönnqvistin blogi.

Kategoriassa:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit

Blogin arkistot

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.
Loading
Tietosuojaseloste

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

Seuraa Facebookissa