Sydänystävä Omega-3 -kalaöljylle arvostettu viiden tähden laatuluokitus

Markkinoilla myytävillä kalaöljyillä on merkittäviä laatueroja. Yleensä kuluttaja on ollut niiden valinnassa silti lähinnä brändimielikuvien ja mainospuheiden varassa.

Kuluttaja voi myös aistinvaraisesti arvioida kalaöljyn hajua ja makua. Aistit eivät kuitenkaan kerro mitään esimerkiksi ympäristömyrkkyjen määristä valmisteissa.

Kuluttajien valintaa helpottaa riippumaton kansainvälinen kalaöljyjen IFOS-laatuluokitus. IFOS on lyhenne sanoista The International Fish Oil Standards Program, joka siis tarkoittaa kansainvälistä kalaöljyjen standardointiohjelmaa.

IFOS-ohjelma on kanadalaisyliopistojen aloittama. Keskeistä siinä on, että kalaöljyjä analysoidaan monilla laboratoriotesteillä ja että ohjelma on riippumaton. Jos kalaöljy täyttää kaikilla mitatuilla osa-alueilla tiukat kriteerit, IFOS myöntää sille viiden tähden laatusertifioinnin.

Suomen Terveysravinnon myymä Sydänystävä Omega-3 -kalaöljy on tammikuussa 2018 saanut tämän arvostetun viiden tähden IFOS-laatuluokituksen. Sen saaminen on huippusaavutus, sillä tietääksemme millään muulla suomalaisella kalaöljyllä ei ole sitä.

Huipputuloksia laatutestissä

IFOS-sertifioinnin saadakseen kalaöljyn täytyy täyttää tiukat ehdot. IFOS-sertifioinnissa selvitetään:

  • Kalaöljyn pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen eli EPA:n ja DHA:n määrä. Sen tulee vastata etiketissä ilmoitettua.
  • Ympäristösaasteiden määrä. Laboratorioanalyyseissa selvitetään PCB-yhdisteiden kokonaismäärä, dioksiinien ja furaanien määrä sekä dioksiinien kaltaisten PCB-yhdisteiden määrä. Näiden kaikkien osalta kalaöljyn on alitettava raja-arvot.
  • Raskasmetallien määrä. Kalaöljyistä analysoidaan elohopean, lyijyn, arseenin ja kadmiumin määrätä. Myös näiden määrän on alitettava raja-arvot.
  • Kalaöljyn vakaus eli rasvahappojen hapettuneisuuden aste. Osana tätä selvitetään peroksidiarvo, anisidiiniarvo, kokonaishapettumisarvo eli TOTOX-arvo ja happoluku. Myös näiden osalta testattavan kalaöljyn tulee alittaa raja-arvot.

Kaikkien näiden kalaöljyn laatukriteerien osalta Sydänystävä Omega-3 -kalaöljy sai erinomaiset tulokset. Esimerkkinä mainittakoon, että kun TOTOX-arvon osalta IFOSin raja-arvo on 19,5, Sydänystävä Omega-3:n TOTOX-arvo on vain 1,81 eli hämmästyttävän alhainen.

Pidän erittäin hyvää TOTOX-arvoa osoituksena harvinaisen laadukkaasta tuotantoprosessista – norjalainen EPAX käyttää kalaöljyn valmistuksessa ns. entsymaattista valmistusmenetelmää, joka suojaa öljyä kuumuudelta ja hapelta varmistaen näin kalaöljyn laadun säilymisen.

Jos haluat tarkemmin tarkastella Sydänystävä Omega-3:n IFOS-sertifikaattia ja kalaöljyn analyysituloksia, voit ladata IFOS-analyysituloksen tästä.

Ympäristö otettu huomioon tuotannossa

Kalaöljymme valmistaja EPAX on jo aiemmin saanut Friends of the Sea -sertifikaatin, mikä osoittaa, että kalaöljyn valmistuksessa otetaan hyvin ympäristö huomioon. Monet kalalajithan ovat ylikalastettuja mutta Sydänystävä Omega-3 -kalaöljy valmistetaan eteläisen Tyynen valtameren pikkukalasta, joka ei ole ylikalastettua.

Lisäksi Sydänystävä Omega-3 on saanut IGEN-sertifikaatin. Se puolestaan osoittaa, että kalaöljy ei ole valmistettu geenimanipuloiduista raaka-aineista. Geenimanipuloidut raaka-aineet kalaöljyjen lähteenä eivät ole niinkään kaukaa haettu asia, sillä Yhdysvalloissa lohen geenimanipulointi on laillista, ja myös kapseleiden gelatiini, liivate, saattaisi olla peräisin geenimanipuloidusta lähteestä. Sydänystävä Omega-3:ssa geenimanipuloituja raaka-aineita ei siis kuitenkaan ole käytetty.

Antioksidantit suojaavat säilytyksen aikana

Sen lisäksi, että Sydänystävä Omega-3 -kalaöljy on tehtaalta lähtiessään erittäin laadukas tuote, mitä viiden tähden laatuluokitus osoittaa, valmisteen säilymistä laadukkaana tukee se, että siinä on E-vitamiinia ja rosmariiniuutetta suojaamassa sitä hapettumiselta. Ne estävät kapseleiden sisältämän kalaöljyn hapettumista säilytyksenkin aikana.

Kapselit suositeltavampi muoto

Kalaöljyjä myydään niin kapseleina kuin pullossa myytävinä öljyinä. Kalaöljykapselit ovat näistä suositeltavampi muoto, sillä pullossa kalaöljy on alttiina hapettumiselle. Se, että pullomuotoisissakin kalaöljyissä on antioksidantteja suojaamassa öljyä, ei muuta sitä, että pullossa kalaöljy on alttiimpi hapettumiselle.

Mitä hyötyä kalaöljyn käytöstä voi olla?

En voi tällä sivulla kirjoittaa kalaöljyn hyödyistä vapaasti ja siten kuin haluaisin, koska terveysväitelainsäädännön aiempaa huomattavasti tiukempi tulkinta estää sen. EU on kuitenkin hyväksynyt terveysväitteitä, joiden mukaan:

  • EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa.
  • DHA ja EPA edesauttavat verenpaineen pysymistä normaalina.
  • DHA edesauttaa aivotoiminnan pysymistä normaalina.
  • DHA edesauttaa näön pysymistä normaalina.

Jos tältä pohjalta kiinnostuit harvinaisen laadukkaasta Sydänystävä Omega-3 -kalaöljystämme, voit tilata sitä tältä sivulta.

Viitteet:

EPAX AS Omega-3 oils Friend of the Sea. Friend of the Sea.

EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission.

IFOS product reports. Nutrasource.

IGEN Product Reports. Nutrasource.

The International Fish Oil Standards Program. Nutrasource.

Kategoriassa:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit

Blogin arkistot

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.
Loading
Tietosuojaseloste

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

Seuraa Facebookissa