Eero Aholalle ensimmäinen miesten SM-kulta!

Suomen Terveysravinto on tehnyt pitkään yhteistyötä suomalaisten huippu-urheilijoiden kanssa. Meillä on ollut ilo ja kunnia päästä seuraamaan monipuolisten ja lahjakkaiden urheilijoidemme menestystä läheltä. Kuulantyönnön nuorten EM-mitalisti, Eero Ahola, on yksi pitkäaikaisista yhteistyökumppaneistamme ja lupaavista urheilijanuorukaisistamme. Tänä talvena Eero voitti ensimmäisen miesten sarjan SM-kultamitalin.

Porilainen kuulantyöntäjä ja kiekonheittäjä, Eero Ahola, on niittänyt menestystä erityisesti Suomessa, mutta myöskin kansainvälisesti. Urheilu on pienestä pitäen ollut lähellä Eeron sydäntä ja se on hänellä myös veressä. Eeron äiti on kilpaillut kiekonheitossa Kalevan Kisoissa ja isä kymmenottelijana. Nyt isä toimii Eeron valmentajana. Jo kuusivuotiaana Eero alkoi yleisurheilla ja heittolajit kiinnostivat erityisesti; ensin keihäs, kiekko ja sitten kuula. Haaveena oli tulla isona ammattiurheilijaksi seuratessaan tiiviisti idoliensa onnistumisia maailmalla. Lukuisista urheiluharrastuksistaan huolimatta Eeron päälajit ovat kuitenkin kuulantyöntö ja kiekonheitto.

Porin Yleisurheilua edustava nuori lupaus on edennyt lajissaan saavuttaen kausi kaudelta parempia tuloksia, minkä myötä Suomen ennätykset ovatkin usein paukkuneet. 16- vuotiaiden ikäluokassa vuonna 2015, hän ylsi omaan ennätykseensä ja päihitti samalla esikuvansa, olympiavoittaja Arsi Harjun vanhan Suomen ennätyksen huimalla tuloksellaan 19,63. Kesällä 2018 kuula lensi omaan uuteen ennätykseen 19,90 metriin tällöin ikäluokkaansa kuuluvalla viiden kilon kuulalla Laitilan urheilukentällä. Vaikka Eero on kertonut panostavansa enemmän kuulantyöntöön, osallistui hän samana viikonloppuna Laitilassa myös kiekonheiton 19- vuotiaiden SM-kilpailuihin. Kultaa tuli, vaikka Eero itse totesi lähteneensä heittämään kiekkoa vanhalla pohjalla. Fysiikka on näyttänyt olevan kunnossa, sillä hän on voittanut 14-vuotiaasta lähtien kaikissa juniorisarjoissa tuplamestaruuden, kuutena vuotena peräkkäin.

Vuosi 2018 oli muutenkin Eerolle menestyksekäs. Kokemäellä hän osallistui voitokkaasti alle 19-vuotiaiden miesten kuulantyöntöön 6-kilon kuulalla. Rautapallo venyi tuolloin 19,85 metriin. Eero on itse kuitenkin todennut, ettei pidä alle 20 metrin tuloksia minään, joten kunnianhimoa hänellä riittää. Saman vuoden kesänä Kööpenhaminassa hän paransikin ennätystään toista metriä tuloksellaan 21,09. Tämä ylsi uuteen Suomen ennätykseen ja vuoden 2018 maailmantilastoissa viidennelle sijalle 19-vuotiaiden ikäluokassa.

Eero on näyttänyt taistelutahtonsa myös kansainvälisillä kentillä. Yksi hänen parhaista saavutuksistaan on epävirallinen 15-vuotiaiden ME-lukema 22,07 metriä. Vuonna 2016 saavutti hän pronssia alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa 5 kilon kuulalla ja oli kiekonheitossa kymmenes. Alle 20- vuotiaiden EM-kilpailuissa vuonna 2017, sijoittui hän kuulantyönnössä hienosti yhdeksänneksi. Saman ikäluokan MM-kilpailuissa vuotta myöhemmin, mahtui hän kuulan maailmanlistan kärkikymmenikköön olemalla kymmenes.

Nyt 21-vuotias Eero työntää kuulaa miesten sarjassa. Miesten kuula painaa 7,26 kiloa. Harjoittelusta on tullut ammattimaisempaa ja tiimi on laajentunut monipuolisemmaksi. Hän on myös käynyt harjoitusleirillä Espanjassa ja treenannut ahkeraan. Tulostavoitteet pysyvät toistaiseksi kuitenkin realistisena. Eero on sanonut, että mitä pidemmälle yli 19 metrin pääsee, sitä parempi. Kuula pysyy 90 prosenttisesti hänen päälajinaan.

Me Suomen Terveysravinnossa olemme kiitollisia tähänastisesta, hyvin toimineesta yhteistyöstämme Eero Aholan kanssa. Toivomme hänelle paljon onnea ja menestystä tuleviin kisoihin.