Tuotteisiin liittyvät kysymykset

Antioksidantti PLUS

Tuotteen astaksantiinin alkuperä on levä, tarkemmin Haematococcus pluvialis –laji.

Antioksidantti PLUS:n gelatiini on peräisin siasta.

B12-vitamiini

B12-vitamiinimme ei ole eläinperäistä. Siten se sopii myös vegaaneille.

Kyllä voi. Suomen Terveysravinnon B12-vitamiini on muutettu aikaisemmasta nielaistavasta pureskeltavaan tai imeskeltävään muotoon. Tuotteeseen ei ole tapahtunut käytännössä muita muutoksia kuin että tabletin täyteaineita on korvattu ksylitolilla. Tuotteessa ei ole ylimääräisiä makuaineita, mutta silti se maistuu hyvältä. 

Osa B12-vitamiinin käyttäjistä haluaa käyttää B12-vitamiininsa kielen alla eli ns. sublinguaalisesti. Silloin tabletin annetaan liueta hiljalleen kielen alla, jolloin se imeytyy suoraan limakalvojen läpi verisuoniin. Vanhaa tablettia ei voinut käyttää tällä tavalla, vaan se piti niellä. Uudistetun tabletin voi niin niellä kuin pureskellakin, ja sen voi antaa myös liueta kielen alla.

Kielen alta B12-vitamiini imeytyy suoraan verisuoniin. Kun B12-vitamiinia nielee, niin sen pitää ensin sitoutua mahalaukussa erittyvään ”sisäiseen tekijään” (”intrinsic factor”), jolloin se vasta voi imeytyä ohutsuolessa. 

Huom! Erityisesti mahalaukun ohitusleikkauspotilailla on sisäisen tekijän erittymisessä häiriöitä. He voivat joko käyttää kielen alla liukenevaa valmistetta tai suuritehoista B12-valmistetta (kuten meidän omamme). Suolistossa 1000 µg B12-vitamiinimääristä imeytyy riittävästi ns. passiviisesti, vaikka sisäistä tekijää ei erittyisi.

Tutkimuksissa ei ole huomattu merkittävää eroa kielen alla imeytymisen ja suolistossa imeytymisen välillä. Kyse on enemmän mieltymyksestä.

Metyylikobalamiini on B12-vitamiinin aktiivinen muoto. Yleensä ravintolisissä käytetään syanokobalamiinia, mutta elimistö joutuu muuttamaan tämän metyylikobalamiiniksi. Metyylikobalamiini on suoraan bioaktiivista muotoa. Metyylikobalamiini valmistetaan mikrobikäymisen avulla. Metyylikobalamiini ei ole eläinperäistä. B12-vitamiinimme on vegaaninen ja soveltuu vegetaristeille ja vegaaneille.

Magnesiumstearaatti valmistetaan kasviöljystä ja magnesiumista. Se on turvallista ainetta, jota on käytetty 80 vuotta tablettien valmistuksessa. Magnesiumstearaattia käytetään noin 1 % tabletin painosta (eli 750 mg tabletissa 7,5 mg; määrät ovat siis äärimmäisen pieniä)

Magnesiumstearaattia käytetään tablettien valmistuksessa kahdesta syystä. Ensimmäinen on siinä, että kun seos sekoitetaan ennen tabletointia, niin magnesiumstearaatti auttaa seoksen pysymistä tasaisena. Toinen syy on siinä, että kun tabletit puristetaan, ilman magnesiumstearaattia tabletit tarttuvat herkästi puristimeen ja murtuvat. Ainetta käytetään siis hyvin käytännöllisestä syystä.

Netistä löytyy ajoittain varoitteluja magnesiumstearaatista. Kuitenkaan näiden tekstien pohjalla ei ole lainkaan tieteellistä näyttöä. Esimerkiksi joskus varoitellaan, että magnesiumstearaatti heikentää immuunijärjestelmää, mutta se perustuu vuonna 1990 julkaistun koeputkitutkimuksen väärinymmärtämiseen. 

B12-vitamiinissa käytettävä magnesiumstearaatti on laadukasta, ja se on valmistettu vegaanisista raaka-aineista. Toisin sanoin, se on valmistettu kasviöljyistä ja magnesiumoksidista.

B12-vitamiinin valmistusprosessi on yksinkertaistettuna seuraavanlainen:

  1. Tehtaassa valmistetaan B12-vitamiinia eli metyylikobalamiinia mikrobiologisen käymisen avulla. B12-vitamiini erotellaan, kuivataan ja jauhetaan.

  2. B12-vitamiini sekoitetaan ksylitoliin ja apuaineisiin, jotka auttavat tabletteja puristumaan hyvin kasaan. Seos sekoitetaan sekoituskoneessa huolella, jotta se on tasaista. Seoksesta tulee vaaleanpunaista jauhoseosta.

  3. Seos kuljetetaan puristimeen, joka puristaa seoksesta kiinteitä tabletteja.

  4. Tabletit menevät laatutarkastuksen jälkeen purkitukseen. Laskuri laskee 180 tablettia purkkiin, ja vaaka mittaa, että tabletteja on oikea määrä. Liian vähän tai liian paljon painavat purkit hylätään.

  5. Purkki suljetaan kannella.

D-vitamiini

D-vitamiinikapseleiden gelatiini eli liivate on peräisin naudasta ja on siten eläinperäistä. Myös valmisteen D3-vitamiini on valmistettu lampaan villan lanoliinia hyväksi käyttäen, joten sekin on eläinperäistä.

Kasviperäistä D2-vitamiinia ei suositella, koska tutkimukset eivät osoita sen olevan hyödyllistä. Kasvissyöjien kannattaa harkita, onko heidän mahdollista joustaa kasvissyönnistään sen verran, että he käyttäisivät eläinperäistä D3-vitamiinia.

Aika usein kysytään, onko ravintolisien sisältämä D-vitamiini luonnollista vai synteettistä. Suomen Terveysravinnon valmisteet sisältävät D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia. Se on sama vitamiini, jota saamme pieniä määriä ravinnosta ja jota ihossamme muodostuu kesäisin auringonvalon ultravioletti-B-säteilyn vaikutuksesta.

Teollisesti D3-vitamiinia valmistetaan jäljittelemällä sen luonnollista muodostumista. Lampaanvillan rasvasta, lanoliinista, eristettyä 7-dehydrokolesterolia säteilytetään ultraviolettisäteilyllä, jolloin siihen muodostuu D3-vitamiinia.

Eli teknisesti ottaen D-vitamiinimme on synteettistä, koska se valmistetaan keinotekoisesti. Valmistustapa kuitenkin jäljittelee luonnollista muodostumista ja valmis D-vitamiini, kolekalsiferoli, on samaa ainetta, jotta valmistuu ihossakin.

STR:n D-vitamiinit ovat liian vahvoja koiralle, 20 µg mukaan luettuna. On turvallisempaa antaa koiralle sellaista ruokaa, jossa on luonnostaan D-vitamiinia.

Makeutusaineena on ksylitoli ja sitruunamakuaine.

D-vitamiinilla on hyvä säilyvyys, 3 vuotta valmistuksesta. Jokaisen purkin kyljessä lukee parasta ennen päiväys.

D-vitamiiniemme öljy on kookospohjaista MCT-öljyä.

D-vitamiinilla ei ole epäedullista vaikutusta kolesterolitasoihin eikä se aiheuta rytmihäiriöitä. Päinvastoin tutkimukset osoittavat D-vitamiinin olevan hyödyllinen sydänterveydelle.

D-vitamiinin annostelussa suosittelemme noudattamaan ohjeistusta. Yleisestihän suosittelemme aikuisille 50 µg suuruista päivittäistä D-vitamiinilisää. Jos on tuntuvasti ylipainoa, 100 µg voi olla sopivampi annos. Nämä ohjeet pätevät, vaikka henkilö sairastaisi sydän- ja verisuonitauteja.

D-vitamiini siis tukee tutkimusten mukaan sydänterveyttä. Yksin se ei kuitenkaan riitä, vaan on suositeltavaa noudattaa myös muuten sydämelle terveellisiä elintapoja. Sydämelle terveellisen elämäntavan tärkeitä osatekijöitä ovat esimerkiksi Välimeren ruokavalio, sopiva määrä liikuntaa, lepo, stressinhallinta ja hyvien ihmissuhteiden vaaliminen.

D-vitamiinikapselin kuori on valmistettu naudasta saatavasta gelatiinista eli liivatteesta. Se on ihmiselle terveellistä ja tukee esimerkiksi kynsien ja rustokudoksen terveyttä.

D-vitamiinilla saattaa olla todella lieviä yhteisvaikutuksia joidenkin verenpainelääkkeiden kanssa. D-vitamiinia voi todennäköisesti käyttää kaikkien verenpainelääkkeiden kanssa, mutta asia kannattaa tarkistaa hoitavalta lääkäriltä.

D-vitamiinin gelatiini on peräisin naudasta.

Jos kesällä ottaa paljon aurinkoa ja syö ruokaa, jossa on jonkin verran D-vitamiinia, ei perusterve ihminen tule kärsimään vakavasta D-vitamiinin puutoksesta ja voi näin pitää taukoa D-vitamiinilisän käytöstä. Toisaalta, jos auringon vaikutus jää vähäiseksi esimerkiksi peittävien vaatteiden, asianmukaisen aurinkosuojan, sisätiloissa oleskelun tai kehnon sään vuoksi, voi olla syytä ottaa D-vitamiinilisää myös kesällä. Ikäihmisten D-vitamiinintarve on suurempi kuin nuorempien, koska heidän iho ei enää tuota D-vitamiinia niin tehokkaasti. Näin ollen D-vitamiinilisä on viimeistään 75-vuoden iästä eteenpäin suositeltavaa ympärivuotisesti.

Fenugreek+ – Rohtosarviapila

Sarviapilaa voi syödä myös nainen ja valmisteella on suotuisia vaikutuksia myös naiselle. 

Sarviapila voi parantaa glykeemistä kontrollia ja insuliiniherkkyyttä myös naisilla. Se voi alentaa paastosokeria ja aterian jälkeistä verensokeritasoa sekä kokonaiskolesterolia ja triglyseridejä.

Sarviapilalla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia varfariinilääkityksen (Marevan) ja ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden, erityisesti aspiriinin, kanssa.

Astmaattisten potilaiden tulee käyttää sarviapilaa varovasti, samoin jos on ruoansulatusongelmia. Rohtosarviapilaa ei suositella raskaanaoleville tai imettäville.

Tyroksiinilla ja sarviapilalla ei pitäisi olla merkittävää yhteisvaikutusta. Suosittelemme tarkistamaan asian vielä hoitavalta lääkäriltä.

IHO+

Tuotteen kalakollageeni on peräisin keihäsrauskusta.

IHO+-tuote ei sisällä titaanioksidia.

Luja K2

Joissakin kalkkivalmisteissa on enemmän kalsiumia kuin suomalainen tarvitsee. Ei ole näyttöä siitä, että kalsium vahvistaisi liiallisesti saatuna luustoa. Luja K2 on monipuolinen valmiste, joka vahvistaa luustoa myös sellaisilla tavoilla, joihin kaikki kalkkivalmisteet eivät pysty. Luja K2:ssa on enemmän K2-vitamiinia ja lisäksi se sisältää esimerkiksi magnesiumia, folaattia ja lykopeenia.

Luja K2:ssa on kohtalaisen paljon K2-vitamiinia (100 µg), joka vaikuttaa varfariinityyppisten verenohennuslääkkeiden (esimerkiksi Marevan) hoitotasapainoon INR-arvolla mitattuna. Tarkalleen ottaen Luja K2 -valmistetta voi käyttää varfariinityyppisten verenohennuslääkkeiden kanssa edellyttäen, että lääkitys säädetään sopivaksi yhteistyössä lääkärin kanssa.

K2-vitamiini on toinen ravinnossa esiintyvistä kahdesta pääasiallisesta K-vitamiinin muodosta. K1-vitamiini on niistä toinen. 

K2-vitamiini vaikuttaa elimistössä pitämällä huolta K-vitamiinista riippuvaisten proteiinien karboksylaatiosta eli niiden aktivoinnista. Osteokalsiini on eräs näistä pienistä proteiineista. Osteokalsiinin aktivointi K-vitamiinin avulla vahvistaa luustoa ja vähentää osteoporoottisten murtumien riskiä.

K-vitamiinia tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumisessa. Riittävän määrän hyytymistekijöiden muodostumiseen saa normaalista ravinnosta. K-vitamiinin runsaampi saanti ei paksunna verta eikä lisää esim. veritulppariskiä.

K2-vitamiini vaikuttaa verisuonten kalkkiutumiseen. K2-vitamiini pitää huolta erään pienen proteiinin (matriksi gla proteiini) karboksylaatiosta eli aktivoi sen. Tämä pieni proteiini on tehokas verisuonten ja aortan kalkkiutumisen estäjä. Eli tavallaan voidaan sanoa, että välikäden kautta K2-vitamiini “puhdistaa” verisuonia kalkista.

Kalaöljykapselit Sydänystävä Omega-3

Tietääksemme asetyylisalisyylihapon (Primaspan) käyttö ei vaikuta omega-3-rasvahappojen määrään veressä.

Erään tieteellisen tutkimuskatsauksen¹ mukaan kalaöljyjen käyttö verenohennuslääkkeiden tai esimerkiksi asetyylisalisyylihapon (Primaspan) ohella ei myöskään lisää verenvuotoriskiä. Mielestämme Sydänystävä Omega-3:n annos on niin kohtuullinen (EPA:a ja DHA:ta yhteensä 620 mg kahdessa kapselissa), että verenvuotoriski ei lisäänny edes konservatiivisemmin arvioiden.

Asian voi halutessaan varmistaa vielä hoitavalta lääkäriltä

¹Wachira JK, et al. n-3 Fatty acids affect haemostasis but do not increase the risk of bleeding: clinical observations and mechanistic insights. Br J Nutr. 2014 May;111(9):1652-62.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472372

Laatu saattaa heiketä hieman siten, että rasvojen hapettumisen lukemat voivat kohota lievästi, mutta tuskin merkittävästi.

Voit käyttää Omega-3-öljykapseleita viimeisen käyttöpäivän jälkeen omalla vastuullasi. Jos tuotteessa on kuitenkin aisteilla havaittavia muutoksia, emme suosittele sen käytön jatkamista.

Asia on hyvä tarkistaa hoitavalta lääkäriltä. Yleensä kalaöljyistä on vain hyötyä sydänpotilaille.

Kalaöljylisästä voi olla hyötyä, vaikka kalaa syötäisiin melko runsaastikin.

Tutkimusnäytön mukaan kalaöljy ei lisää verenvuotoriskiä (Wachira 2014 ¹]). Jotkut ihmiset kuitenkin kertovat, että kalaöljyn nauttiminen lisäisi nenäverenvuotoa.

¹Wachira JK, et al. n-3 Fatty acids affect haemostasis but do not increase the risk of bleeding: clinical observations and mechanistic insights. Br J Nutr. 2014 May;111(9):1652-62.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472372

Kala-allerginen todennäköisesti voi syödä kalaöljyä, koska allergioissa reagoidaan proteiineille, joita hyvälaatuisessa kalaöljyssä ei ole. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan varovasti ensin pienellä määrällä kalaöljyä. 

Jos kuitenkin kala-allergia on ollut niin vakavaa, että se on aiheuttanut anafylaktisen shokin, emme suosittele kokeilemista.

Omega-3 ja Nivel C10 -ravintolisiä voi hyvin käyttää, jos on verenpainelääkitys.

Muut ovat tässä yhteydessä DPA:ta eli dokosapentaeenihappoa. Myös se kuuluu sydämelle terveellisiin omega-3-rasvahappoihin.

Omega-3-kapselin kuoren gelatiini on peräisin naudasta.

Magnesium

Magnesium+ -valmisteemme sisältää magnesiumoksidia.

Magnesiumoksidia käytetään tableteissa siksi, että elementaalista magnesiumia mahtuu siten enemmän yhteen tablettiin. Jos valmisteen magnesium olisi magnesiumsitraattina tai magnesiumkelaattina, tabletteja pitäisi syödä useampia saman magnesiummäärän saamiseksi.

On totta, että magnesiumsitraatti ja kelaatit imeytyvät jonkin verran paremmin ja varmemmin kuin magnesiumoksidi, mutta valmisteemme magnesiumin päiväannos on niin suuri, että sitä imeytyy käytännössä riittävästi. Näin ollen magnesiumoksidi-muoto toimii myös, kun magnesiumin määrä tuotteessa on riittävä.

Suomen Terveysravinnon Monivitamiinissa on sinkkiä 10 mg ja Magnesium+ -valmisteessamme 5 mg. Näin näiden yhteiskäytöstä saataisiin sinkkiä yhteensä 15 mg päivässä. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA suosittelee sinkille korkeintaan 25 mg päiväsaantia. EFSAn arviossa on kuitenkin kaksinkertainen varmuuskerroin, koska alle 50 mg päiväsaannilla ei ole EFSAn mukaan havaittu haittoja.

Yhdessä ruokavaliosta saadun sinkin kanssa saatetaan olla rajoilla, jos käytetään Monivitamiiniamme ja Magnesium+ -valmistettamme yhtä aikaa. Keskimäärin suomalaiset saavat Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan ravinnosta sinkkiä noin 11 mg.

Sinkin yksipuoliseen ja runsaaseen saantiin liittyy riski kuparin puutoksesta. Koska magnesiumvalmisteemme sisältää myös hieman kuparia, tätä riskiä ei käytännössä ole. Miehillä suuret sinkkilisät on myös yhdistetty suurempaan eturauhassyöpäriskiin joissain tutkimuksissa.

On harkinnanvarainen asia, saako sinkkiä Monivitamiinista, Magnesium+ -valmisteesta ja ruokavaliosta yhteensä liikaa. Arviomme on, että ottaen huomioon Monivitamiinissa ja Magnesium+ -valmisteessa käytetyn sinkin muodon (sinkkioksidi) sinkkiä ei imeydy niin hyvin, että sitä saataisiin liikaa.

Magnesiumtuotteessamme ei ole hartsia.

Monissa yhteyksissä neuvotaan ottamaan illalla, sillä magnesiumilla on ilmeisesti unen saantia parantavia vaikutuksia.

Ravintolisät kannattaa yleensä ottaa ruuan kanssa. Magnesiumin vaikutus on lievästi rauhoittava, minkä vuoksi se kannattaa ottaa illalla, esimerkiksi alkuillasta.

Magnesiumtabletti on vesiliukoinen. Vesilasissa liukeneminen ei kuitenkaan ole verrattavissa siihen, miten tabletti liukenee vatsassa.

Maitohappobakteeri

Uusin tutkimusnäyttö osoittaa, että maitohappobakteerit selviävät todennäköisimmin hengissä ruoansulatuskanavassa, jos ne otetaan aterian kera. Jos maitohappobakteerit otetaan tyhjään vatsaan, mahalaukun suolahappo tuhoaa ne. Siksi suosittelemme ottamaan maitohappobakteerit pääaterian yhteydessä.

Melatoniini

Melatoniinin hyvin pitkäaikaiset terveysvaikutukset ovat asia, joka tunnetaan heikosti. Yleisesti melatoniinia pidetään kuitenkin hyvin turvallisena. Pitkäaikaisista terveysvaikutuksista todennäköisesti saadaan lähivuosina tutkimusnäyttöä.

Melatoniin muista terveyshyödyistä voi lukea täältä: https://www.terveempi.fi/juhanaharju/2018/9/19/melatoniinista-monenlaista-hyty-terveydelle

Monivitamiini

Harva meistä on analysoinut omaa ruokavaliotaan hyvin tarkasti. Siksi monet saavat tietämättään niitä optimaalista vähemmän. Esimerkiksi monilla suomalaisilla folaatin, raudan ja jodin saanti on liian vähäistä. On hyvä, että niitä saadaan silloin monivitamiinista.

Monivitamiinien sisältämät B-vitamiinit ehkäisevät haitallista homokysteiinitason kohoamista. 

Monivitamiinin käyttö koskevissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että niiden käytöllä on edullista vaikutusta mielialaan. Vaikutus oli tuntuvampi sellaisten monivitamiinien kohdalla,
jotka sisälsivät reiluja annoksia B-vitamiiineja − kuten Suomen Terveysravinnon monivitamiinikin sisältää.

Monivitamiinillamme ei ole tunnettuja haittavaikutuksia tyypin 2 diabeetikolle. Päinvastoin esimerkiksi Monivitamiinin sisältämä kromi voi tukea sokeriaineenvaihduntaa diabeetikoilla. Myös monista muista mikroravintoaineista voi olla hyötyä tyypin 2 diabeteksessa.

Prosentteina merkityt vuorokautisen saannin vertailuarvot johtuvat siitä, että voimassa olevan lainsäädännön mukaan ravintoarvot tulee ilmoittaa vitamiini- ja mineraalivalmisteissa noin. Vertailuarvoina käytetään suomalaisissa ravitsemussuosituksissa annettuja päiväsaantisuositusmääriä. 

Se, että prosenttilukemat ovat suuria, voi vaikuttaa kyseenalaiselta, mutta vitamiinien ja mineraalien määrät ovat Monivitamiinissamme hyvin harkittuja. Virallisten ravitsemussuositusten päiväsaantisuositukset perustuvat lähinnä puutosten välttämiseen. 

Monivitamiinillamme puolestaan pyritään siihen, että vitamiineja ja tiettyjä mineraaleja saataisiin optimaaliset määrät. Vuonna 2013 julkaistun meta-analyysin eli koostetutkimuksen mukaan sellaiset monivitamiinit, joissa käytetään suuria annoksia B-vitamiineja, auttavat mielialan parantamisessa enemmän kuin ravintolisät, joiden B-vitamiinien annokset olivat pieniä (Long 2013). Tämä tukee sitä, että monivitamiiniin kannattaa sisällyttää suurehkoja annoksia B-vitamiinia. Vesiliukoisina vitamiineina B-vitamiinit eivät myöskään keräänny elimistöön.

Monivitamiinin sisältämien ravintoaineiden imeytyminen riippuu kunkin ravintoaineen määrästä ja monivitamiinissa käytetystä kemiallisesta muodosta. Suomen Terveysravinnon monivitamiinissa käytetään vain sellaisia vitamiinien ja mineraalien muotoja, jotka ovat Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSAn hyväksymiä. Hyväksyessään nämä muodot EFSA on arvioinut huolellisesti niiden riittävän hyvän imeytymisen sekä turvallisuuden. 

Tältä pohjalta voi sanoa, että monivitamiinissamme käytetyt vitamiinit ja mineraalit imeytyvät riittävän hyvin. Toki on olemassa joitakin puutetiloja, sairauksia ja geenivariaatioita, joiden omaavilla vitamiinien muotojen olisi hyvä olla erilaisia tai määrien suurempia. Yleisesti ottaen monivitamiinimme sisältämien vitamiinien ja mineraalien annokset on arvioitu niin, että ne ovat imeytyminen huomioon ottaenkin riittäviä ja sopivia terveille ihmisille. Yksi tabletti päivässä siis riittää eikä enempää ole syytä käyttää.

Suomen Terveysravinnon Monivitamiinissa on sinkkiä 10 mg ja Magnesium+ -valmisteessamme 5 mg. Näin näiden yhteiskäytöstä saataisiin sinkkiä yhteensä 15 mg päivässä. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA suosittelee sinkille korkeintaan 25 mg päiväsaantia. EFSAn arviossa on kuitenkin kaksinkertainen varmuuskerroin, koska alle 50 mg päiväsaannilla ei ole EFSAn mukaan havaittu haittoja.

Yhdessä ruokavaliosta saadun sinkin kanssa saatetaan olla rajoilla, jos käytetään Monivitamiiniamme ja Magnesium+ -valmistettamme yhtä aikaa. Keskimäärin suomalaiset saavat Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan ravinnosta sinkkiä noin 11 mg.

Sinkin yksipuoliseen ja runsaaseen saantiin liittyy riski kuparin puutoksesta. Koska magnesiumvalmisteemme sisältää myös hieman kuparia, tätä riskiä ei käytännössä ole. Miehillä suuret sinkkilisät on myös yhdistetty suurempaan eturauhassyöpäriskiin joissain tutkimuksissa.

On harkinnanvarainen asia, saako sinkkiä Monivitamiinista, Magnesium+ -valmisteesta ja ruokavaliosta yhteensä liikaa. Arviomme on, että ottaen huomioon Monivitamiinissa ja Magnesium+ -valmisteessa käytetyn sinkin muodon (sinkkioksidi) sinkkiä ei imeydy niin hyvin, että sitä saataisiin liikaa.

Monivitamiinissamme on jodia erityisesti siksi, että se on kilpirauhasen toiminnalle tärkeä ja olennainen ravintoaine. Ilman riittävää jodin saantia kilpirauhasen vajaatoiminnan riski kasvaa.

Suomen maaperä on jodiköyhä. Siksi Suomessa alettiin jodioida ruokasuolaa 1940-luvun lopulla. Jodioinnin ansiosta jodin puutoksesta aiheutuvan struuman esiintyvyys Suomessa väheni dramaattisesti. Suolan jodioimisesta huolimatta viime vuosina Suomessa on havaittu, että suomalaiset kärsivät yleisesti lievästä jodin puutoksesta. Siksi jodia on hyvä saada enemmän, ja monivitamiinimme sisältämä jodi auttaa siinä.

On mahdollista, että monivitamiinin ottaminen vaikuttaa virtsan väriin. On tunnettua, että B-vitamiinien vaikutuksesta virtsa voi värjäytyä voimakkaamman keltaiseksi tai vihreäksi. Siitä kirjoitetaan esimerkiksi tällä ulkomaisella sivustolla: 

http://www.livestrong.com/article/498105-vitamin-b-complex-vs-green-urine/

Virtsan värjäytymisestä ei tarvitse olla huolissaan ellei siihen liity muita oireita. Monivitamiinimme sisältämät määrät B-vitamiineja, jotka värjäytymisen todennäköisesti aiheuttavat, ovat kohtuullisia, joten liikasaannin vaaraa ei ole. 

Jos asia kaikesta huolimatta huolestuttaa, siitä kannattaa puhua lääkärin kanssa.

Nivel C10

Nivel C10 -tuotetta voi hyvin käyttää glukosamiini-kondroitiini-MSM-valmisteen rinnalla.

Nivel C10:n rinnalla käytettävää glukosamiini-kondroitiini-MSM-valmistetta voi käyttää sellaisella annoksella, että muusta valmisteesta saadaan glukosamiinisulfaattia 1125 mg, kondroitiinisulfaattia 900 mg ja MSM:ää 750 mg. Toki voi käyttää myös pienempää annosta.

Jos Nivel C10:n rinnalla halutaan käyttää kurkumiinia, rinnalla käytettävää tuotetta voi käyttää normaaliin tapaan. Yleisin kurkumiinin ravintolisänä käytettävä annos on 500 mg.

Kyllä, Nivel C10 on gluteeniton, sokeriton ja laktoositon.

Nivel C10 ei sovi kasvissyöjille, koska tuotteessa on eläinperäisiä ainesosia. Se ei sovi kala-, äyriäis- tai kana-allergiasta kärsiville.

Tutkimusnäyttö¹ osoittaa, että glukosamiini-kondroitiinilisällä ei ole merkittävää vaikutusta diabeetikoiden HbA1c-tasoihin. Se viittaa siihen, että glukosamiini ei haittaa diabeetikoiden glykeemistä kontrollia. Diabeetikot voivat siten hyvin käyttää niveltuotettamme.

¹Scroggie DA, et al. The effect of glucosamine-chondroitin supplementation on glycosylated hemoglobin levels in patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blinded, randomized clinical trial. Arch Intern Med. 2003 Jul 14;163(13):1587-90.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12860582 [1]

Niveltuote ei sisällä mitään voimakkaasti vatsaa ärsyttävää. Periaatteessa tuotteen sisältämä inkivääri hieman stimuloi ruuansulatusta, mutta vaikutuksen pitäisi olla hyvin lievä eikä noin voimakas. Inkivääriä ei ole tuotteessa kovin paljon.

Valmiste on suositeltavaa ottaa ison aterian yhteydessä eikä koskaan tyhjään vatsaan.

Turvallisuutta on mietitty jo erityisesti tuotteen suunnitteluvaiheessa. Olemme käyneet läpi löytämämme tutkimukset kaikista ainesosista ja perehtyneet aineiden tehokkuuteen ja turvallisuuteen. Jokaisen aineen kohdalla on todettu, että kun aineita on käytetty huomattavasti suurempia määriä kuin mitä Nivel C10:ssä on, vakavimmat sivuvaikutukset ovat olleet lähinnä vatsanpuruja (esimerkiksi joissakin tutkimuksissa kurkumiinia on käytetty 20 gramman annoksia ja MSM:ää 6 g annoksina). Olemme päätyneet siihen lopputulokseen, että kunhan kyseisistä ainesosista käytetään laadukkaita versioita, niillä ei pitäisi olla terveysriskejä.

Käytämme alan vakiintuneen käytännön mukaan sopimusvalmistajia eli erilaisia tehtaita, joiden kanssa sovitaan kunkin ravintolisän valmistamisesta. Olemme todenneet yhteistyökumppanimme vastuullisiksi ja luotettaviksi toimijoiksi. Nivel C10:ä valmistaa norjalainen sopimusvalmistajamme.

Lähtökohtaisesti ravintolisien valmistusta valvotaan erilaisilla sertifioinneilla ja omavalvonnalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tehdas valmistelee tuotantoprosessin, ja sen jälkeen puolueeton sertifiointivarmistaja tarkistaa menetelmät, laitteet ja prosessien toiminnan. Vasta tämän jälkeen tehtaille myönnetään laatusertifikaatti, jonka noudattaminen tarkistetaan aina määräajoin.  Nivel C10 -tuotetta valmistavalla tehtaalla on HACCP-sertifikaatti.

Ravintolisien valmistus tapahtuu käytännössä siten, että tehdas tilaa valmistajilta tai tukkureilta raaka-aineita (glukosamiinisulfaatti, kurkumiini, jne.) jauhemuodossa. Tukkuri on tehnyt jokaiselle tuote-erälle kattavat laboratoriokokeet, ja lähettää niistä tulokset tehtaalle. Tehdas myös itsenäisesti tarkistaa tuote-erän omassa laboratorioissaan. Jos tuloksista löytyy mitään poikkeavuuksia, koko erä voidaan hävittää (tämä ei ole täysin tavatonta, eli jos poikkeamia löydetään, erää ei edes yritetä ottaa mukaan tuotteen valmistukseen). 

Vasta, kun laboratoriotulokset on saatu ja tarkistettu, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että raaka-ainejauheet sekoitetaan isommassa tankissa tasaiseksi jauheseokseksi. Tämän jälkeen aineet tabletoidaan eli jauheesta puristetaan voimaprässillä tabletteja. Useimmat tabletit vielä ruiskupintakäsitellään tämän jälkeen hydroksipropyylimetyyliselluloosalla, jotta tabletit eivät ole jauhoisen tuntuisia ja tartu kurkkuun.

Meillä on mahdollisuus tarkistaa aina tarvittaessa eri tuote-erien laboratoriotuloksia. Osa raaka-aineista tulee alan johtavilta tukkureilta ja valmistajilta.

Suoritamme myös itse joitakin laboratoriotestejä; esimerkiksi olemme testanneet kaikkien tuotteiden kohdalta doping-aineiden esiintymisen, ja aina kun valmistustapoihin tai raaka-aineisiin tai niiden valmistajiin tulee muutoksia, testautamme tuotteet uudelleen.

Kaiken kaikkiaan turvallisuus ja laadunvalvonta alkavat tuotesuunnittelusta, mutta jatkuvat erityisesti sertifiointiprosessien vaatimien laboratoriotestien ja omavalvonnan kautta.

Nivel C10 on suunniteltu ihmisille. Joitain niveltuotteen ainesosia on tutkittu myös koirilla hyvin tuloksin. On perusteltua ajatella, että niveltuote vaikuttaa hyvin myös koirilla. Niinpä olemme tuoneet verkkokauppaamme STR Nordic Storeen myytäväksi koirille tarkoitetun Nivel 5 Koirille -tuotteen. Suosittelemme tätä tuotetta koirille. Tuotetta käytettäessä on syytä ottaa koiran paino huomioon. 

Lue lisää koirien lisäravinteista:
https://strnordic.fi/blogs/news/koirien-ravintolisat 

Nivel C10 -tuotteen rinnalla voi käyttää myös kollageenivalmistetta. Lisäkollageenia voi käyttää sillä annoksella, joka kollageenituotteen pakkauksessa on merkitty suositeltavaksi annokseksi.

Nivel C10 sisältää itsessään pienen määrän erittäin laadukasta ja arvokasta denaturoimatonta tyypin II kollageenia (UC II). Tämä kollageeni vaikuttaa tehokkaasti myös pieninä määrinä, joten pelkkä milligrammamäärä ei kerro kaikkea. Tästä huolimatta Nivel C10 -tuotteen ohella voi käyttää tavallista kollageenivalmistetta.

Kihdissä ovat ongelmallisia puriiniaineet, joita on esimerkiksi pikkukalojen nahassa. Äyriäisiä voi kihdissä syödä maltillisesti, koska ne sisältävät puriiniaineita vain kohtalaisesti. 

Nivel C10:ssä on niin vähän äyriäistä, joten sen pitäisi sopia kihdistä huolimatta. Sopivuus kannattaa kuitenkin tarkistaa hoitavalta lääkäriltä.

Q10+

Ubikinoni on sama asia kuin koentsyymi Q10 (lyhennys CoQ10). Toisissa maissa sitä kutsutaan ubikinoniksi, toisissa CoQ10:ksi. Kyse on siis kulttuurisidonnaisesta asiasta nimityksessä, mutta aine on aivan sama.

Sinkki+C

Sinkki-C-valmisteemme on nieltävä tabletti. Ison C-vitamiiniannoksen imeskely olisi hyvin haitallista hampaiden kiilteelle, joten on parempi, että tuote on nieltävä.

Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on määrittänyt sinkin suurimman sallitun saantimäärän ravintolisistä, ja se on 25 mg päivässä. Jos lyhytaikaisesti sitä saa enemmän, siitä ei ole vaaraa eikä haittaa, mutta pitkäaikaista hyvin runsasta saantia kannattaa välttää.

Lyhytaikaisesti sinkkiä voi käyttää enemmän. Jos esim. sairastaa flunssaa, lyhytaikainen sinkin käyttö saattaa lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita.

Vahva Biotiini

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei ole määritellyt biotiinille vuorokautisen saannin ylärajaa. Tämä johtuu siitä, että biotiinia on annettu tutkimuksissa erittäin isoja määriä ilman haittavaikutuksia.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa raskauden viimeisen kolmanneksen aikana syötiin 10 000 µg biotiiniannoksia ilman mitään havaittuja oireita äideillä eikä lapsilla. Biotiinin puutteesta kärsiville on annettu jopa 100 000 µg kerta-annoksia, eikä niistä ole havaittu mitään vaaraa. On myös kokeiltu jopa 300 000 µg päiväannoksia, joita annettiin kolmen vuoden ajan; tutkimuksessa ei havaittu sivuoireita. 

Yleistä tuotteista

Kaikki ravintolisämme on valmistettu joko Suomessa tai Norjassa.

D-vitamiini- ja kalaöljykapselit sisältöineen kestävät pakkasta. Huoleen ei ole aihetta. Paketin voi antaa tarvittaessa “sulaa” huoneenlämmössä.

Tablettituotteet eivät mene miksikään. Oikein kovassa pakkasessa on olemassa pieni riski, että gelatiinikuori vaurioituu. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Missään valikoimamme tuotteessa tai missään tuotteiden ainesosissa ei ole laktoosia.

Fenugreek+, Melatoniini, B-vitamiiniyhdistelmä, C-vitamiini ROSA+, B12-vitamiini, Maitohappobakteerivalmiste, Sinkki+C ja Vahva Biotiini ovat vegaanisia.

Monissa tuotteissamme eläinperäistä on D3-vitamiini.

Synteettisyys tarkoittaa käytännössä sitä, että ainesosia ei ole saatu luonnonaineista vaan ne on syntetisoitu kemianteollisuuden keinoja käyttäen. Suurin osa ravintolisistämme on tässä mielessä synteettisiä — mutta sama koskee kilpailijoitakin.

Käytännössä täysin luonnollisista ainesosista valmistettujen ravintolisien valmistus tulisi niin kalliiksi, että se ei olisi kaupallisesti kannattavaa eivätkä kuluttajat ostaisi niin kalliita tuotteita. 

Synteettinen-sanalla on huono kaiku mutta useimmiten synteettiset vitamiinit toimivat hyvin. 

Esimerkiksi Nivel C10:ssä on käytetty lähes täysin luonnonaineista peräisin olevia ainesosia, mutta niiden valmistaminen on tietysti edellyttänyt prosessointia. Sen ainesosista täysin synteettinen eli kemianteollisuuden tuote on vain C-vitamiini. Sekin kuitenkin vastaa luonnossa esiintyvää C-vitamiinia eli askorbiinihappoa. 

Olemme kehittäneet varsin huolellisen antidopingjärjestelmän lisäravinteiden maahantuonnissa ja jälleenmyynnissä.

Ostamme tuotteita tehtailta, joiden tuotteita olemme testanneet puolueettomissa laboratorioissa. Teetämme siis ylimääräisiä laboratoriokokeita tuotteillemme. Kriittisimmille tuotteille (kuten kreatiini ja beta-alaniini) olemme ostaneet ns. täyden dopingtestin siihen erikoistuneen urheilukorkeakoulun laboratoriosta Saksasta. Lisäksi kaikkien tuotteidemme valmi​s​tustiet ja sitä myöten vastuuasiat on selvitetty.

Korkean dopingvalvontajärjestelmämme vuoksi monet suomalaiset huippu-urheilijat käyttävät tämän kehittämämme järjestelmän turvaamia lisäravinteita (mm. pikajuoksija Milja Thureson, keskimatkojen juoksija Veera Mattila ja monet muut).

Poikkeuksellisesti emme suosittele Ashwaganda+ -valmistetta kilpaurheilijoille, vaikka tuote on testattu kilpaurheilussa kiellettyjen aineiden varalta ja havaittu puhtaaksi. Nykyisin käytössä olevat testausmenetelmät eivät kuitenkaan kykene käsittelemään ashwagandhan kaltaisten kasviuutetuotteiden näytteitä sataprosenttisella tarkkuudella, joten varotoimenpiteenä emme suosittele tuotteen käyttöä kilpaurheilijoille. Tuote on kuitenkin testattu ja täysin turvallinen normaalissa käytössä.

Suomen Terveysravinnon tuotteiden joukossa ei ole sellaisia tuotteita, joiden epäiltäisiin olevan haitallisia maksalle. Päinvastoin esimerkiksi kalaöljyjen käytöstä ravintolisänä voi olla hyötyä maksan rasvoittumisen vähentämisessä. 

Suomen Terveysravinto on vastuullinen ravintolisien kehittäjä ja myyjä. Ottaessamme tuotteita valikoimiimme varmistamme myös niiden turvallisuuden tutustumalla tutkimusnäyttöön.

Olemme vitamiineja valmistuttaessamme korostaneet tehtaille sitä, että täyte- ja apuaineiden tulee olla haitattomia. Suomen Terveysravinnon ravintolisien täyte- ja apuaineet ovat turvallisia.

Kyllä. Käytämme polypropeenista (PP, 05) valmistettuja purkkeja, jotka sopivat muovipakkauskeräykseen.

Vitamiinit, ravintolisät ja luontaistuotteet voidaan laittaa kotitalouksien biojätteeseen tai poltettavaan jätteeseen, sillä ne eivät ole vaarallista jätettä.

Suosittelemme raskaana oleville ja imettäville:
Sydänystävä -kalaöljykapselit. Sikiön aivojen ja hermoston kehitykselle on hyödyllistä saada omega-3-rasvahappoja, erityisesti kalaöljyjen sisältämää DHA:ta. Kalaöljyjen syöminen on hyvin suositeltavaa raskauden ja myös imetyksen aikana.

Monivitamiini. Se sopii hyvin myös imetyksen aikana käytettäväksi. Imetys lisää äidin ravintoaineiden tarvetta. Monivitamiinimme runsas B-vitamiinien määrä on hyödyksi imetysaikana.

Monivitamiinimme ei sisällä yksistään riittävästi D-vitamiinia, joten D-vitamiinilisää on suositeltavaa käyttää raskaus- ja imetysaikana monivitamiinin lisäksi.

Lisäksi tuotteistamme raskaana oleville ja imettäville sopii:
Lasten D-vitamiini (ei kuitenkaan suositella raskauden aikana, koska vahvuudet heikkoja), Magnesium+, B-vitamiiniyhdistelmä, B12-vitamiini, C-vitamiini ROSA+, Maitohappobakteerivalmiste, Luja K2, Sinkki+C.

Nämä tuotteet puolestaan eivät sovellu raskaana oleville:
IHO+, Nivel C10, Fenugreek+, Ashwagandha+, Antioksidantti PLUS, Muisti UP, koska ne sisältävät kasviuutteita, joiden vaikutuksista raskausaikana ei ole tarpeeksi tutkittua tietoa. Myöskään melatoniinin tai ubikinonin vaikutuksista sikiön kehitykselle ei ole varmaa tietoa, joten emme suosittele Vahvaa Melatoniinia tai Q10+ -ravintolisää raskaana oleville. Vahva Biotiini ei sovellu raskaana oleville, koska se saattaa vaikuttaa raskauden seurantaan liittyvien verikokeiden tuloksiin.

Jos käyttää verenohennuslääkettä, on hyvä selvittää, onko käyttämänsä verenohennuslääke K-vitamiinista riippuvainen (kuten Marevan) vai onko se uudemman sukupolven verenohennuslääke. Uudemman sukupolven verenohennuslääkkeiden ja ravintolisien kanssa ei tiettävästi ole merkittäviä yhteisvaikutuksia.

Nämä ravintolisät sopivat verenohennuslääkkeitä käyttäville ilman mitään varotoimenpiteitä tai tarvetta keskustella lääkärin kanssa:
D-vitamiini, Lasten D-vitamiini, Monivitamiini, Melatoniini, Magnesium+, B-vitamiiniyhdistelmä, B12-vitamiini, C-vitamiini ROSA+, Maitohappobakteerivalmiste, IHO+, Sinkki+C, Vahva Biotiini ja Muisti UP.

Näitä voi käyttää Marevanin tai muiden varfariinityyppisten lääkkeiden kanssa, VAIN JOS lääkäri antaa siihen luvan:
Luja K2 (sisältää K2-vitamiinia), Sydänystävä -kalaöljykapselit, Fenugreek+ eli sarviapila, Q10 eli ubikinoni, NivelC10 ja Antioksidantti Plus.

D-vitamiinia voidaan antaa myös lapsille 2 vuoden iästä alkaen 20 µg, mutta suosittelemme pienille lapsille mieluummin lasten D-vitamiinia, joka on pureskeltava. Noin 12 vuoden iästä alkaen voidaan käyttää 50 µg vahvuista D-vitamiinia.

Kalaöljykapseleita voi antaa myös lapsille yhden kapselin päivässä siitä lähtien, kun hän pystyy nielemään sen vaikeuksitta. Teini-iässä nuorelle voi antaa 2 kapselia päivässä.

C-vitamiini ROSA+, Magnesium+ ja Maitohappobakteerivalmisteita voivat käyttää aikuiset ja lapset neljän vuoden iästä alkaen.

Maitohappobakteerivalmistetta voi antaa myös alle neljä vuotiaille, mutta tällöin valmiste on suositeltavaa murskata tai jauhaa, jotta se on helpompi ottaa. Tuote sisältää Lactobacillus rhamnosus -bakteerikantaa, jota on tutkittu hyvin tuloksin esimerkiksi päiväkotilapsilla.

Sinkki+C sopii yli 12-vuotiaille ja Monivitamiini ja B-vitamiiniyhdistelmä sopivat 15 vuotta täyttäneille nuorille.

Näitä tuotteita ei suositella lapsille, ellei lääkäri toisin ohjeista:
B12-vitamiini (lapsille ja nuorille käy B12-vitamiinin lähteeksi jokin heille sopiva monivitamiini), Antioksidantti PLUS (lapset eivät yleensä tarvitse antioksidanttilisää, koska heidän endogeeninen antioksidanttijärjestelmänsä toimii hyvin), Melatoniini, D-vitamiini 100 µg, IHO+, Fenugreek+, Ubikinoni, Vahva Biotiini ja Muisti UP.

Suomen Terveysravinnolla on myynnissä ainoastaan tutkitusti turvallisia tuotteita. Käytämme tuotteissa ainoastaan tunnettuja ja yleisesti käytössä olevia ainesosia. Noudatamme tarkasti Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) määräyksiä ja voimassa olevaa lainsäädäntöä. Seuraamme myös aktiivisesti alaan liittyvää tieteellistä tutkimusta sekä ainesosien turvallisuuden että niiden vaikutusten osalta. Emme valitse valikoimaamme kyseenalaisia tai turvallisuudeltaan epävarmoja ainesosia. Ilmoitamme tuotetiedoissa aina myös mahdollisista rajoituksista tuotteen käyttöön liittyen.

EFSA eli European Food Safety Authority eli Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on viranomainen, joka pyrkii suojaamaan kuluttajien turvallisuutta elintarvikkeiden osalta EU:n alueella. EFSA säätelee ravintolisien turvallisuutta sallimalla ainesosille vain perusteltuja terveysväitteitä. EFSA:n hyväksymät sallitut terveysväitteet pohjautuvat laajaan tieteelliseen näyttöön ainesosien terveysvaikutuksista. Suomen Terveysravinto on sitoutunut noudattamaan EFSA:n ohjeistusta markkinoinnissaan. Tämä takaa sen, että Suomen Terveysravinnon viestintä ja markkinointi on luotettavaa ja tuotteiden todellisiin vaikutuksiin perustuvaa.

Vuorokautisen saannin vertailuarvo on virallisten ravitsemussuositusten mukainen määrä vaikuttaville aineille päivittäin. Päiväsaantisuositukset kertovat, millaisilla määrillä voidaan ehkäistä puutostilat. Kyseessä ei siis ole turvallisen käytön yläraja. Ravintolisissämme on pyritty optimaalisiin määriin ottaen huomioon aineiden imeytyvyys ja olemassa oleva tutkimustieto terveyttä parhaiten edistävistä annoksista. Esimerkiksi B-vitamiineja on joissakin tuotteissamme moninkertaisesti vertailuarvoon nähden, koska tällä määrällä varmistetaan maksimaalinen hyöty. B-vitamiinit ovat myös vesiliukoisia eivätkä kerry elimistöön, joten tuotteiden käyttö on täysin turvallista.