Suomen Terveysravinto mukana rakentamassa turvakotia pakkonaittamista pakeneville orpotytöille Keniassa

Suomen Terveysravinto mukana rakentamassa turvakotia pakkonaittamista pakeneville orpotytöille Keniassa. 5 000 euron lahjoituksella katetaan koko rakennusbudjetti.

Samburu kuva 1Samburun maa halkeilee Kenian polttavan auringon alla. Alue sijaitsee 70 kilometrin päässä Mombasasta Nairobin suuntaan, ja maata koettelevat raju köyhyys ja kuivuus. Viime vuosien aikana ilmasto on muuttunut, ja alueen entiset neljä jokea ovat kuivuneet, viimeinen noin kuusi vuotta sitten. Vesi on muutenkin vähissä: sateet jäävät usein tulematta, ja saapuessaankin ne ovat usein lyhyitä. Kuivuuden vaivaamalla alueella sato jää usein saamatta.

Kuten koko Kenian rannikkoalueella, myös Samburussa AIDS on levinnyt laajalti. Sairaus on vaatinut lukemattomien perheellisten hengen, ja heidän lapsensa ovat jäävät orvoiksi. Erityisesti muslimienemmistöisellä alueella kristittyjen uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvilla orvoilla on vaikea tilanne, koska heiltä puuttuu valtayhteisön tuki ja hyväksyntä.

Erityisen vaikea tilanne on tytöillä, jotka ovat omaehtoisesti kääntyneet kristityiksi ja jääneet orvoiksi. Yhteisö näkee, että heidän tilanteensa pitäisi ratkaista pakkonaittamalla heidät ”hyväksyttäville” muslimimiehille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tytöt pyritään järjestämään mielellään vanhoille miehille toisiksi tai kolmansiksi vaimoksi, sillä heillä tiedetään olevan kokemusta nuorten tyttöjen pitämisestä kurissa. Monelle tytölle kyseessä on lohduton kierre seksuaalista, fyysistä ja henkistä väkivaltaa. Vaimoksi tuleminen tarkoittaa myös pikaiseksi raskaaksi tulemista. Tämä katkaisee mahdollisuuden käydä koulua ja hankkia ammatti, joka on ainoa tie pois köyhyyden kierteestä.

Samburu kuva 4Alueelle ollaan rakentamassa orpokotia, joka toimii myös samalla tyttöjen turvakotina. Orpokodin yhteydessä on koulu, jossa orvot voivat asua ja opiskella vanhempien kuoleman jälkeen. Orpokoti tarjoaa myös yhteisön, johon kuulua perheen katoamisen jälkeen. Koti toimii myös turvakotina niille orvoiksi jääneille tytöille, jotka laajempi yhteisö pyrkii naittamaan väkisin. Se on turvapaikka, jossa tytöt voivat asua ilman pelkoa.

Toimintaa varten on hankittu noin 8,000 neliön tontti, jolle rakennetaan ensin yksikerroksinen rakennus. Tähän on mahdollista lisätä tarvittaessa myöhemmin toinen kerros päälle. Myös lisämaan hankinta on meneillään. Työstä ovat taloudellisessa ja hallinnollisessa vastuussa suomalaiset Krista ja Reijo Kuokkanen, ja projektin käytännöistä vastaa Abbas Rocky. Kuokkaset ovat aikaisemmin rakentaneet vastaavan projektin Lunga Lungan alueelle, joka on 190 kilometrin päässä Samburusta, lähellä Tansanian rajaa. Samburun orpo- ja turvakodin rakentaminen on tarkoitus aloittaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Suomen Terveysravinto Oy tukee Samburun orpo- ja turvakotiprojektia, ja lahjoitti 5000 euroa tähän tarkoitukseen. Tämä summa kattaa koko päärakennuksen rakentamisen peruskustannukset.

Samburu kuva 2