Canelipuu – koulu Intiaan

Päivittäin 140 ruskeasilmäistä lasta kiiruhtaa kouluun intialaisessa Ateswartalan kylässä Länsi-Bengalissa. Suomalainen Canelipuu ry (canelipuu.com) mahdollistaa koulunkäynnin näille lapsille maassa, jossa jopa 12 miljoonaa lasta jättää peruskoulun kesken (Unesco 2014). Halusimme tukea 5000 euron kesälahjoituksellamme Canelipuun toimintaa ja olla mukana tarjoamassa koulutusta Intian lapsille. Oppilaan kouluvuosi kustantaa alle sata euroa, joten saimme iloksemme tarjota kouluvuoden yli 50 lapselle.

Canelipuu on vuonna 2009 perustettu kehitysyhteistyöyhdistys, jonka tärkein tehtävä on ollut 4-8 vuotiaille tarkoitetun koulun perustaminen. Koulussa työskentelee kahdeksan paikallista opettajaa ja kyläläiset osallistuvat toimintaan esimerkiksi joka kuukausi järjestettävien vanhempainiltojen kautta. Koulun nimi, Amader Eskul eli Meidän Koulu, kuvastaakin koulun asemaa kylän sydämenä. Huono opetuksen taso, pitkät koulumatkat ja taloudelliset haasteet ovat monen intialaislapsen esteitä koulutiellä. Amader Eskulin ansiosta lapset saavat hyvät lähtökohdat elämään, sillä pysyvän työn saaminen vaatii usein koulutusta. Luku- ja kirjoitustaito ovat tärkeitä työkaluja, joilla kylän jokainen poika ja tyttö voi rakentaa omaa unelmaansa. Lorutuntien nauru ja vilinä auttavat pienimpiä jaksamaan englannin ja matematiikan tunneilla.

Hyväntuulinen hälinä höyryävien hotchpotch-lautasten äärellä kertoo kouluruuan merkityksestä. Köyhistä oloista tuleville lapsille kouluruoka takaa ainakin yhden varman aterian päivässä. Ruokailuun liittyy myös käsien pesun opettelu. Luonnollisesti molemmat seikat ovat lasten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeitä. Amader Eskulissa koulun kokit valmistavat päivittäin vihannespitoisen pataruuan, johon ostetaan raaka-aineet kylän maanviljelijöiltä linssejä, mausteita ja ruokaöljyä lukuun ottamatta.

Aamuisin koululla käy myös noin sata yläasteikäistä. Canelipuun Follow up -ohjelman tarkoitus on pitää huolta, että oppilaat jatkavat koulunkäyntiä Amader Eskulin jälkeenkin. Opettajat auttavat yläastelaisia läksyissä ja pystyvät neuvomaan mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Valtion yläasteen luokkakoot käsittävät näet jopa sata oppilasta opettajaa kohden, jolloin henkilökohtaisen avun saaminen on mahdotonta. Ahkerat koululaiset pitävät huolta koulun siisteydestä ja tyhjentävät kylänkin roska-astiat kaksi kertaa viikossa. Näin lapset oppivat pienestä pitäen ajattelemaan ekologisemmin.

Koulutuksen saaminen on yhteydessä terveyteen, mutta suoraviivaisempaankin terveyden hoitoon pyritään. Viime vuonna Canelipuulle tehtiin opinnäytetyönä terveyden edistämisen suunnitelma. Mikäli resursseja on saatavilla, he tahtovat parantaa kyläyhteisön terveyttä ja elämän laatua. Suomen Terveysravinnolla on hieno mahdollisuus olla tukemassa näiden tavoitteiden toteutumista.

Ateswartalan kylässä voi nähdä lapsia koulupuvuissaan matkalla lähikouluunsa saamaan laadukasta opetusta. Tämän pitäisi olla tuttu näky kaikissa Intian kylissä. Toivottavasti eräänä päivänä joku Amader Eskulin entisistä oppilaista on perustamassa uutta koulua johonkin toiseen kylään.