Keihäänheittäjä Julia Valtanen

Merituulten tuivertamalla Raumalla on muutakin tarjottavaa Suomelle kuin kaunis vanha kaupunki, suositut juhannusjuhlat ja Antti Raanta. Nimittäin keihäänheittäjä Julia Valtanen. Tänä vuonna 17 täyttävä Julia onkin jotain, mistä kotikunnan on syytä olla ylpeä. Nuori raumatar on tehnyt mahtavaa tulosta jopa kansainvälisellä mittapuulla ja kehitys on ollut nopeaa. Julia kokeili keihäänheittoa vuonna 2014 ja sai jo seuraavana vuonna 14-vuotiaiden SM-hopeaa.

Julia Valtanen

Toden totta, keihäs on ollut Julian urheilulajina vasta muutaman vuoden ajan. Äitinsä Tiina Andreasenin esimerkistä hän on harrastanut pesäpalloa 6-vuotiaasta asti. Julian keihässuorittamisesta voikin nähdä, että palloa on heitetty pienestä pitäen. Tekniikka on kunnossa ja Pauli Nevalan sanoin tyttö on varsinainen ”lahjakkuus”. Kahden lajin hallitsijana Julia ehti vuonna 2017 keihäsharjoittelunsa ohella pelata kolmessa eri pesäpallosarjassa.

Ehtivä neitokainen on siis kyseessä. Urheiluleirien ja pesispelien lisäksi Julia ehti sijoittua maailman toiseksi parhaaksi 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa 600 gramman keihäällä. Suomen ennätyksiä ja mestaruuksiakin kertyi yhdessä vuodessa useampi. Varsinaisen trillerin Julia järjesti Unkarissa nuorten olympiafestivaaleilla. Matka Unkariin, kisojen avajaiset ja Suomen edustaminen arvokilpailuissa olivat upea kokemus. Omasta alkukarsintaryhmästään Julia selvisi eteenpäin voittajana. Finaalipäivä koitti Unkarin paahtavan auringon alla ja nuori urheilija koitti pitää kaikessa jännityksessään erityisen hyvää huolta nesteytyksestä. Kisa alkoi, nopeat askeleet ja kiskaisu. Vielä viidennen kierroksen jälkeen Julia oli viidennellä sijalla. Heitot eivät olleet aivan omalla huipputasolla. Parempaankin olisi pystynyt. Julia odotteli varjossa viimeistä heittoaan ja keskittyi antaakseen kaikkensa. Sen tunsi jo keihään lähtiessä kädestä. Nyt tuli hyvä heitto. Tuloksena oli 58,11 metriä ja kirkkaasti kultaa, ja olivathan ne tuuletuksetkin sen mukaiset.

Kovasta kisa- ja harjoittelutahdista huolimatta hommia ei tehdä hampaat irvessä. Juliasta huokuvaa iloisuutta ei voi olla huomaamatta. Urheilusta nauttimisesta kertoo sekin, että pesäpallo ja keihäänheitto ovat molemmat niin tiiviisti harjoittelussa mukana. Nuoren urheilijan hyvinvoinnista huolehditaan esimerkiksi fysioterapeutin toimesta. Myös Suomen Terveysravinto on Julian sponsorina tukemassa tämän urheilu-uraa. Riittävä vitamiinien saanti on siis taattu ja urheilija voi keskittyä rauhassa itse lajiin. Julian omat tavoitteetkin ovat terveen maanläheisiä: ”Tärkeintä on heittää pitkälle ja pysyä terveenä.”