Suomen Terveysravinto

Blogia toimittaa ravintoasiantuntija Juhana Harju

  • SUOMEN TERVEYSRAVINTO
  • ETUSIVU
  • KIRJOITTAJA

Testaa, syötkö välimerellisesti!

syyskuu 16, 2014 By Juhana Harju 5 kommenttia

Sofrito

Sofrito on espanjalaiseen Välimeren ruokavalioon olennaisesti kuuluva tomaattikastike. Se valmistetaan hauduttamalla oliiviöljyssä sipulia, valkosipulia ja tomaattia. Sofrito voidaan maustaa esimerkiksi yrttimausteilla.

 

Välimeren ruokavalion hyödyt kroonisten rappeutumissairauksien ehkäisyssä on osoitettu vakuuttavasti lukuisissa tutkimuksissa.

Maailman arvostetuimpiin kuuluva ravitsemustutkija, Harvardin professori Walter C. Willett arvioi, että 80 prosenttia ennenaikaisista sydäntautitapauksista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta voitaisiin ehkäistä Välimeren ruokavaliolla yhdessä liikunnan ja tupakoimattomuuden kanssa (Willett 2006).

Useimmilla suomalaisilla lienee jonkinlainen käsitys siitä, minkälainen Välimeren ruokavalio on, mutta harvat tuntevat sitä hyvin. Suomessa tätä ruokavaliota sovelletaan usein vesittäen — ajatellaan esimerkiksi, että rypsiöljyn tai margariinin käyttö olisi Välimeren ruokavalion mukaista. Tällaisiin tulkintoihin ovat johtaneet pääasiassa maatalouspoliittiset syyt, elintarviketeollisuuden myötäily sekä se, että on annettu periksi ihmisten tottumuksille ja mukavuudenhalulle.

Jos haluamme aidolla, autenttisella tavalla selvittää, mitä on välimerellinen syöminen, asiassa on parasta tukeutua alkuperäisiin lähteisiin. Alla oleva kysely perustuu lähes viisi vuotta kestäneeseen, laajaan ja kontrolloituun espanjalaisen PREDIMED-tutkimukseen. Tähän tapaan siis espanjalaiset itse selvittävät, missä määrin ruokavalio on välimerellinen (Schröder 2014).

Loin tämän kyselyn paljolti sen vuoksi, että sen avulla oppii tuntemaan Välimeren ruokavaliota paremmin. Vastaa siis alla oleviin kysymyksiin niin näet, miten sinä selviäisit espanjalaisten kyselyssä!

Olet vastannut onnistuneesti kaikkiin kysymyksiin. Katso alta pisteesi ja niiden tulkinta.

Pisteesi: %%SCORE%% / %%TOTAL%%
Syöt välimerellisesti: %%PERCENTAGE%%

0-4 pistettä: Ruokavaliosi poikkeaa vielä aika paljon Välimeren ruokavaliosta. Jotta pääsisit osalliseksi sen hyödyistä, kannattaisi miettiä, mitä voisit tehdä päästäksesi lähemmäksi terveellistä välimerellistä syömistä

5-9 pistettä: Hienoa, ruokavaliossasi on jo kohtalaisen paljon Välimeren ruokavalion osatekijöitä. Mieti, voisitko vielä lähentyä sitä syömisessäsi, jotta saisit kaikki terveyshyödyt osaksesi.

10–14 pistettä: Onnittelut, syöt hyvin välimerellisesti! Terveellisestä ruokavaliosta on todennäköisesti ollut jo paljon hyötyä terveydellesi. Jatka samaan malliin.


Vastauksesi näkyvät tässä värjättyinä:
1. Käytätkö ekstraneitsytoliiviöljyä pääasiallisena ruokaöljynä?
A
Kyllä
B
En
2. Käytätkö ekstraneitsytoliiviöljyä vähintään 4 ruokalusikallista päivässä mukaan lukien paistaminen, salaatit ja ulkona syödyt ateriat?
A
Kyllä
B
En
3. Syötkö vähintään kaksi annosta vihanneksia päivittäin? Laske höysteet ja lisukkeet puolikkaiksi annoksiksi; yhden kokonaisen annoksen koko on 200 grammaa.
A
Kyllä
B
En
4. Syötkö vähintään kolme hedelmää päivässä mukaan luettuna vastapuristettu tuoremehu?
A
Kyllä
B
En
5. Syötkö yhden annoksen lihaa, hampurilaisia tai makkaroita päivässä? Yksi annos on 100–150 grammaa.
A
Kyllä
B
En
6. Syötkö vähintään 12 grammaa voita, margariinia tai kermaa päivässä?
A
Kyllä
B
En
7. Juotko vähintään yhden hiilihapotetun ja/tai sokerilla makeutetun juoman päivässä?
A
Kyllä
B
En
8. Juotko viiniä vähintään kuusi 12 cl lasillista viikossa?
A
Kyllä
B
En
9. Syötkö vähintään kolme annosta palkokasveja viikossa? Yhden annoksen koko on 150 grammaa.
A
Kyllä
B
En
10. Syötkö vähintään kolme annosta kalaa viikossa? Annos on 100–150 grammaa kalaa.
A
Kyllä
B
Ei
11. Syötkö kaupallisesti valmistettuja leivonnaisia, kuten keksejä tai kakkua, vähintään kahdesti viikossa? Kotona valmistettuja ei lasketa mukaan.
A
Kyllä
B
En
12. Syötkö pähkinöitä yhden annoksen vähintään kolmesti viikossa? Yksi annos on 30 grammaa.
A
Kyllä
B
En
13. Syötkö mieluummin kanaa, kalkkunaa tai jänistä kuin nautaa, sianlihaa, hampurilaisia tai makkaroita?
A
Kyllä
B
En
14. Syötkö vähintään kahdesti viikossa keitettyjä vihanneksia, pastaa, riisiä tai muita aterioita sellaisen kastikkeen kanssa, joka on haudutettu oliiviöljyssä tomaatista sekä valkosipulista, sipulista tai purjosta?
A
Kyllä
B
En
Get Results
You have completed
questions
question
Your score is
Partial-Credit
You have not finished your quiz. If you leave this page, your progress will be lost.
Correct Answer
You Selected
Not Attempted
Final Score on Quiz
Attempted Questions Correct
Attempted Questions Wrong
Questions Not Attempted
Total Questions on Quiz
Question Details
Results
Date
Score
Hint
Time allowed
minutes
seconds
Time used
Answer Choice(s) Selected
Question Text
All done
test 3
test 2
test1

Kategoriassa: Ravinnon rasvat, Ruokavalio Avainsanoilla: Kysely, Oliiviöljy, Pähkinät, Sofrito, Välimeren ruokavalio

Kommentit

  1. Merja Tuominen-Gialitaki sanoo

    syyskuu 26, 2014 : 16:28

    Olipa hyvin laadittu testi. Kysymykset paljastavat oleelliset erot ja näyttävät suomalaisen perusruokavalion sudenkuopat.

    Vastaa
  2. Juhana Harju sanoo

    syyskuu 26, 2014 : 16:41

    Kiitos, Merja. Olipa hyvä kuulla, että testi oli myös kreetalaisen Välimeren ruokavalion asiantuntijan mielestä onnistunut!

    Vastaa
  3. tiinu sanoo

    marraskuu 11, 2015 : 00:26

    hei! mahtava blogi ja mielenkiintoinen kirjoitus. yksi kohta testissä jätti kuitenkin aivan hurjan hämmennyksen valtaan, nimittäin kohta kahdeksan. hymynaama on sen kohdalla, että joisi VÄHINTÄÄN kuusi 12 cl viiniannosta viikossa. miten se on mahdollista?? sehän on aivan hillitön määrä alkoholia! uskoakseni nykyiset alkoholinkäytön riskirajat ovat alhaisemmat. eivätkö alkoholin haittavaikutukset kumoa viinin mahdolliset hyvät vaikutukset noilla käyttömäärillä? tuohan tarkoittaisi lasillista päivässä tai sitten pullollista kertarysäyksellä. näin lähes päivittäin urheilevana, erittäin huonon viinapään omaavana naisena tuo määrä tuntuu käsittämättömältä. arkena ei voi ryypiskellä kun se hidastaa rankasta treenistä palautumista ja eipä ole tapana hujauttaa pullollista kerralla. jäi kummastuttamaan, onko tälle kohdalle millaisia perusteluita? ylipäänsä kiinnostaa tuo paljon puhuttu alkoholin haittavaikutusten ja toisaalta viinin hyvien vaikutusten ristiriitaisuus. olisikohan sittenkin perusteltua alkaa tissutella, vaikka alkoholinkäyttöä on tottunut jo ajatuksissaan demonisoimaan?

    Vastaa
  4. Juhana Harju sanoo

    marraskuu 11, 2015 : 08:01

    He Tiinu,

    Suomalaisittain kysymyksesi on hyvin ymmärrettävä, koska melkein kaikki suomalaiset ovat nähneet ympärillään enemmän alkoholinkäytön haittoja kuin hyötyjä. Se johtuu ennen kaikkea suomalaisesta humalahakuisesta juomatavasta mutta myös oluen ja väkevien suosimisesta.

    Humalahakuinen juominen aiheuttaa niin terveyshaittoja kuin sosiaalisia ongelmia. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että suomalaisessa alkoholipolitiikassa perinteisesti on yritetty vähentää alkoholinkäyttöä tunnustamatta sitä, että oikeantyyppisellä alkoholinkäytöllä voi olla terveyshyötyjä.

    Olen tässä blogissa ja muualla tuonut monesti esille sen, että Välimeren ruokavalion mukaisessa alkoholinkäytössä on tarkoitus juoda viiniä pääasiassa aterioiden yhteydessä ja nimenomaan ei paljon kerralla eikä humalahakuisesti.

    Välimeren ruokavalion mukainen alkoholinkäyttö ei ole pelkästään Välimeren maiden perinteinen kulttuurinen piirre, vaan siitä on osoitettu olevan merkittävää hyötyä varsinkin sydänterveydelle. Välimerellinen alkoholinkäyttö on myös yhdistetty tutkimuksessa huomattavasti pienempään kuolleisuuteen verrattuna absolutismiin eli siihen, että alkoholinkäytöstä pidättäydyttäisiin kokonaan.

    Myös pitkässä suomalaisessa seurantatutkimuksessa on havaittu viinin juomisen yhdistyvän pienempään kuolleisuuteen sekä parempaan elämänlaatuun. Tutkimusväestö oli lisäksi sosioekonomisesti hyvin homogeeninen, joten esimerkiksi varakkuus ei selitä havaittuja eroja.

    Alkoholinkäyttö on kuitenkin syvän henkilökohtainen asia enkä ole tyrkyttämässä sitä kenellekään. Kohtuullisuudesta puhuminen on lisäksi aika turhaa sellaisille ihmisille, jotka ovat kadottaneet alkoholinkäytön hallinnan. Heidän on parasta yleensä lopettaa juominen kokonaan.

    Vastaa
    • Heli sanoo

      tammikuu 30, 2019 : 01:47

      Täällä myös yksi Kreetan suomalainen. Loistavasti argumentoitu tämä alkoholi-aspekti!!! Plussaa myös testistä, sain 64% joten parantamisen varaa vielä on vähäsen. 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUSIMMAT ARTIKKELIT

  • Biologista ikääntymistä on mahdollista hidastaa
  • Ekstraneitsytoliiviöljyn monta terveyshyötyä
  • Tumma suklaa – herkku, jota ei tarvitse vältellä
  • Tutustu Välimeren ruokavalioon
  • Cilenton 100-vuotiaat
  • Usein saunominen on hyväksi terveydelle
  • Luonnollisempia keinoja kivun lievitykseen
  • Paastoa jäljittelevä ruokavalio
  • Aikarajoitetun syömisen hyötyjä
  • Ruokavaliota kannattaa täydentää sienillä
  • Ergotioneiini – pitkäikäisyysvitamiini?
  • Luonnollista lievitystä vaihdevuosioireisiin
  • Viivästyneen lihaskivun (DOMS) lievittäminen
  • Ikenien terveyteen voi vaikuttaa ruokavaliolla
  • Pähkinöiden 10 terveyshyötyä
  • Onko margariini terveellistä?
  • Suoliston mikrobiota tasapainoon ruokavaliolla
  • Ideoita etätyöläisen lounasruoiksi
  • Näin grillaat terveellisemmin
  • 30 terveellisintä ruoka-ainetta
  • Epidemia voidaan tukahduttaa myös Suomessa
  • Luonnollisempia keinoja unen parantamiseen
  • Näillä keinoin voit elää monia vuosia pitkäikäisemmäksi
  • Ruokavalio, jossa terveellisyys ja ekologisuus yhdistyvät
  • Savustetussa ruoassa ja savuaromeissa on syöpää aiheuttavia yhdisteitä
  • Keliakiasta riippumaton gluteeniherkkyys on yleistä
  • Syventävää tietoa metsän hyvistä terveysvaikutuksista
  • Tietopaketti painonhallinnan tueksi
  • Pelkäätkö turhaan terveellisiä ruokia?
  • Millainen on ikääntyvälle paras ruokavalio?

BLOGIN ARKISTOT

  • elokuu 2022
  • heinäkuu 2022
  • toukokuu 2022
  • maaliskuu 2022
  • tammikuu 2022
  • joulukuu 2021
  • marraskuu 2021
  • lokakuu 2021
  • elokuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • tammikuu 2021
  • joulukuu 2020
  • marraskuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • syyskuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • tammikuu 2019
  • marraskuu 2018
  • syyskuu 2018
  • elokuu 2018
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • helmikuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • lokakuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017
  • helmikuu 2017
  • joulukuu 2016
  • lokakuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • marraskuu 2015
  • elokuu 2015
  • heinäkuu 2015
  • toukokuu 2015
  • joulukuu 2014
  • marraskuu 2014
  • lokakuu 2014
  • syyskuu 2014
  • elokuu 2014
  • heinäkuu 2014
  • toukokuu 2014
  • huhtikuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • helmikuu 2014

Tilaa blogin päivitykset

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.

Kiitos!

Avainsanat

AGE-tuotteet Alkoholi Alumiini Alzheimerin tauti Bergamottiuute CRP Dementia Ekstraneitsytoliiviöljy Glutationi Grillattu liha Herkkusienet Ikääntyminen Ilmastonmuutos Juusto Kala Kuitu LDL-kolesteroli Liukoinen kuitu Luomu Luonto Luontoliikunta Oliiviöljy PAH-yhdisteet Painonhallinta Pitkäikäisyys Polyfenolit Pähkinät Raakaravinto Ravitsemussuositukset Resveratroli Rintasyöpä Saksanpähkinät Salaatti SIRT1 Soija Sydäntautiriski Sydänterveys Syöpä Tulehdus Tyydyttynyt rasva Urheiluravinteet Valkosipuli Viini Voi Välimeren ruokavalio

ETSI BLOGISTA

KESKUSTELUOHJE

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

SEURAA FACEBOOKISSA

Copyright © 2022 Suomen Terveysravinto · Kirjaudu sisään · Tilaa blogin päivitykset