
Sofrito on espanjalaiseen Välimeren ruokavalioon olennaisesti kuuluva tomaattikastike. Se valmistetaan hauduttamalla oliiviöljyssä sipulia, valkosipulia ja tomaattia. Sofrito voidaan maustaa esimerkiksi yrttimausteilla.
Välimeren ruokavalion hyödyt kroonisten rappeutumissairauksien ehkäisyssä on osoitettu vakuuttavasti lukuisissa tutkimuksissa.
Maailman arvostetuimpiin kuuluva ravitsemustutkija, Harvardin professori Walter C. Willett arvioi, että 80 prosenttia ennenaikaisista sydäntautitapauksista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta voitaisiin ehkäistä Välimeren ruokavaliolla yhdessä liikunnan ja tupakoimattomuuden kanssa (Willett 2006).
Useimmilla suomalaisilla lienee jonkinlainen käsitys siitä, minkälainen Välimeren ruokavalio on, mutta harvat tuntevat sitä hyvin. Suomessa tätä ruokavaliota sovelletaan usein vesittäen — ajatellaan esimerkiksi, että rypsiöljyn tai margariinin käyttö olisi Välimeren ruokavalion mukaista. Tällaisiin tulkintoihin ovat johtaneet pääasiassa maatalouspoliittiset syyt, elintarviketeollisuuden myötäily sekä se, että on annettu periksi ihmisten tottumuksille ja mukavuudenhalulle.
Jos haluamme aidolla, autenttisella tavalla selvittää, mitä on välimerellinen syöminen, asiassa on parasta tukeutua alkuperäisiin lähteisiin. Alla oleva kysely perustuu lähes viisi vuotta kestäneeseen, laajaan ja kontrolloituun espanjalaisen PREDIMED-tutkimukseen. Tähän tapaan siis espanjalaiset itse selvittävät, missä määrin ruokavalio on välimerellinen (Schröder 2014).
Loin tämän kyselyn paljolti sen vuoksi, että sen avulla oppii tuntemaan Välimeren ruokavaliota paremmin. Vastaa siis alla oleviin kysymyksiin niin näet, miten sinä selviäisit espanjalaisten kyselyssä!
Pisteesi: %%SCORE%% / %%TOTAL%%
0-4 pistettä: Ruokavaliosi poikkeaa vielä aika paljon Välimeren ruokavaliosta. Jotta pääsisit osalliseksi sen hyödyistä, kannattaisi miettiä, mitä voisit tehdä päästäksesi lähemmäksi terveellistä välimerellistä syömistä
5-9 pistettä: Hienoa, ruokavaliossasi on jo kohtalaisen paljon Välimeren ruokavalion osatekijöitä. Mieti, voisitko vielä lähentyä sitä syömisessäsi, jotta saisit kaikki terveyshyödyt osaksesi.
10–14 pistettä: Onnittelut, syöt hyvin välimerellisesti! Terveellisestä ruokavaliosta on todennäköisesti ollut jo paljon hyötyä terveydellesi. Jatka samaan malliin.
Syöt välimerellisesti: %%PERCENTAGE%%
Olipa hyvin laadittu testi. Kysymykset paljastavat oleelliset erot ja näyttävät suomalaisen perusruokavalion sudenkuopat.
Kiitos, Merja. Olipa hyvä kuulla, että testi oli myös kreetalaisen Välimeren ruokavalion asiantuntijan mielestä onnistunut!
hei! mahtava blogi ja mielenkiintoinen kirjoitus. yksi kohta testissä jätti kuitenkin aivan hurjan hämmennyksen valtaan, nimittäin kohta kahdeksan. hymynaama on sen kohdalla, että joisi VÄHINTÄÄN kuusi 12 cl viiniannosta viikossa. miten se on mahdollista?? sehän on aivan hillitön määrä alkoholia! uskoakseni nykyiset alkoholinkäytön riskirajat ovat alhaisemmat. eivätkö alkoholin haittavaikutukset kumoa viinin mahdolliset hyvät vaikutukset noilla käyttömäärillä? tuohan tarkoittaisi lasillista päivässä tai sitten pullollista kertarysäyksellä. näin lähes päivittäin urheilevana, erittäin huonon viinapään omaavana naisena tuo määrä tuntuu käsittämättömältä. arkena ei voi ryypiskellä kun se hidastaa rankasta treenistä palautumista ja eipä ole tapana hujauttaa pullollista kerralla. jäi kummastuttamaan, onko tälle kohdalle millaisia perusteluita? ylipäänsä kiinnostaa tuo paljon puhuttu alkoholin haittavaikutusten ja toisaalta viinin hyvien vaikutusten ristiriitaisuus. olisikohan sittenkin perusteltua alkaa tissutella, vaikka alkoholinkäyttöä on tottunut jo ajatuksissaan demonisoimaan?
He Tiinu,
Suomalaisittain kysymyksesi on hyvin ymmärrettävä, koska melkein kaikki suomalaiset ovat nähneet ympärillään enemmän alkoholinkäytön haittoja kuin hyötyjä. Se johtuu ennen kaikkea suomalaisesta humalahakuisesta juomatavasta mutta myös oluen ja väkevien suosimisesta.
Humalahakuinen juominen aiheuttaa niin terveyshaittoja kuin sosiaalisia ongelmia. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että suomalaisessa alkoholipolitiikassa perinteisesti on yritetty vähentää alkoholinkäyttöä tunnustamatta sitä, että oikeantyyppisellä alkoholinkäytöllä voi olla terveyshyötyjä.
Olen tässä blogissa ja muualla tuonut monesti esille sen, että Välimeren ruokavalion mukaisessa alkoholinkäytössä on tarkoitus juoda viiniä pääasiassa aterioiden yhteydessä ja nimenomaan ei paljon kerralla eikä humalahakuisesti.
Välimeren ruokavalion mukainen alkoholinkäyttö ei ole pelkästään Välimeren maiden perinteinen kulttuurinen piirre, vaan siitä on osoitettu olevan merkittävää hyötyä varsinkin sydänterveydelle. Välimerellinen alkoholinkäyttö on myös yhdistetty tutkimuksessa huomattavasti pienempään kuolleisuuteen verrattuna absolutismiin eli siihen, että alkoholinkäytöstä pidättäydyttäisiin kokonaan.
Myös pitkässä suomalaisessa seurantatutkimuksessa on havaittu viinin juomisen yhdistyvän pienempään kuolleisuuteen sekä parempaan elämänlaatuun. Tutkimusväestö oli lisäksi sosioekonomisesti hyvin homogeeninen, joten esimerkiksi varakkuus ei selitä havaittuja eroja.
Alkoholinkäyttö on kuitenkin syvän henkilökohtainen asia enkä ole tyrkyttämässä sitä kenellekään. Kohtuullisuudesta puhuminen on lisäksi aika turhaa sellaisille ihmisille, jotka ovat kadottaneet alkoholinkäytön hallinnan. Heidän on parasta yleensä lopettaa juominen kokonaan.
Täällä myös yksi Kreetan suomalainen. Loistavasti argumentoitu tämä alkoholi-aspekti!!! Plussaa myös testistä, sain 64% joten parantamisen varaa vielä on vähäsen. 🙂