Testaa, syötkö välimerellisesti!

Sofrito
Sofrito on espanjalaiseen Välimeren ruokavalioon olennaisesti kuuluva tomaattikastike. Se valmistetaan hauduttamalla oliiviöljyssä sipulia, valkosipulia ja tomaattia. Sofrito voidaan maustaa esimerkiksi yrttimausteilla.

 

Välimeren ruokavalion hyödyt kroonisten rappeutumissairauksien ehkäisyssä on osoitettu vakuuttavasti lukuisissa tutkimuksissa.

Maailman arvostetuimpiin kuuluva ravitsemustutkija, Harvardin professori Walter C. Willett arvioi, että 80 prosenttia ennenaikaisista sydäntautitapauksista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta voitaisiin ehkäistä Välimeren ruokavaliolla yhdessä liikunnan ja tupakoimattomuuden kanssa (Willett 2006).

Useimmilla suomalaisilla lienee jonkinlainen käsitys siitä, minkälainen Välimeren ruokavalio on, mutta harvat tuntevat sitä hyvin. Suomessa tätä ruokavaliota sovelletaan usein vesittäen — ajatellaan esimerkiksi, että rypsiöljyn tai margariinin käyttö olisi Välimeren ruokavalion mukaista. Tällaisiin tulkintoihin ovat johtaneet pääasiassa maatalouspoliittiset syyt, elintarviketeollisuuden myötäily sekä se, että on annettu periksi ihmisten tottumuksille ja mukavuudenhalulle.

Jos haluamme aidolla, autenttisella tavalla selvittää, mitä on välimerellinen syöminen, asiassa on parasta tukeutua alkuperäisiin lähteisiin. Alla oleva kysely perustuu lähes viisi vuotta kestäneeseen, laajaan ja kontrolloituun espanjalaisen PREDIMED-tutkimukseen. Tähän tapaan siis espanjalaiset itse selvittävät, missä määrin ruokavalio on välimerellinen (Schröder 2014).

Loin tämän kyselyn paljolti sen vuoksi, että sen avulla oppii tuntemaan Välimeren ruokavaliota paremmin. Vastaa siis alla oleviin kysymyksiin niin näet, miten sinä selviäisit espanjalaisten kyselyssä!

Testaa, syötkö välimerellisesti!

1. Käytätkö ekstraneitsytoliiviöljyä pääasiallisena ruokaöljynä?

2. Syötkö vähintään kahdesti viikossa keitettyjä vihanneksia, pastaa, riisiä tai muita aterioita sellaisen kastikkeen kanssa, joka on haudutettu oliiviöljyssä tomaatista sekä valkosipulista, sipulista tai purjosta?

3. Syötkö mieluummin kanaa, kalkkunaa tai jänistä kuin nautaa, sianlihaa, hampurilaisia tai makkaroita?

4. Syötkö pähkinöitä yhden annoksen vähintään kolmesti viikossa? Yksi annos on 30 grammaa.

5. Syötkö kaupallisesti valmistettuja leivonnaisia, kuten keksejä tai kakkua, vähintään kahdesti viikossa? Kotona valmistettuja ei lasketa mukaan.

6. Syötkö vähintään kolme annosta kalaa viikossa? Annos on 100–150 grammaa kalaa.

7. Syötkö vähintään kolme annosta palkokasveja viikossa? Yhden annoksen koko on 150 grammaa.

8. Juotko viiniä vähintään kuusi 12 cl lasillista viikossa?

9. Juotko vähintään yhden hiilihapotetun ja/tai sokerilla makeutetun juoman päivässä?

10. Syötkö vähintään 12 grammaa voita, margariinia tai kermaa päivässä?

11. Syötkö yhden annoksen lihaa, hampurilaisia tai makkaroita päivässä? Yksi annos on 100–150 grammaa.

12. Syötkö vähintään kolme hedelmää päivässä mukaan luettuna vastapuristettu tuoremehu?

13. Syötkö vähintään kaksi annosta vihanneksia päivittäin? Laske höysteet ja lisukkeet puolikkaiksi annoksiksi; yhden kokonaisen annoksen koko on 200 grammaa.

14. Käytätkö ekstraneitsytoliiviöljyä vähintään 4 ruokalusikallista päivässä mukaan lukien paistaminen, salaatit ja ulkona syödyt ateriat?

Kategoriassa:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit

Blogin arkistot

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.
Loading
Tietosuojaseloste

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

Seuraa Facebookissa