Fida auttaa Ukrainassa

Fida auttaa Ukrainassa ja Ukrainan rajoilla

Suomen Terveysravinto Oy teki Ukrainan sodan alkaessa lahjoituksen Fidalle Ukrainan avustustyöhön. Haastattelimme Fidan työntekijää Janne Harjukoskea Fidan Ukraina-apuun liittyen.

Hei Janne! Voisitko esitellä itsesi lyhyesti?

Olen Janne Harjukoski ja asun vaimoni kanssa Kroatian Osijekissa. Meillä on kaksi aikuista lasta, jotka asuvat Suomessa. Työskentelen Fidalla Euroopan romanilähetystyön koordinaattorina ja työalueena on 12 eri maata Itä-Euroopassa. Siitä lähtien, kun sota Ukrainassa puhkesi, olemme tehneet avustustyötä Ukrainan eri rajapisteillä.

Missä päin olette olleet ja minkälaista työtä olette tehneet?

Heti kun sota alkoi, menimme itse Unkarin puoleiselle rajalle vastaanottamaan Ukrainasta tulevia pakolaisia. Olemme auttaneet heitä viranomaisten luo rekisteröitymään ja jakaneet ruokaa sekä muita perustarpeita. Fidan kanssa teemme myös paljon avustustyötä yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa Ukrainassa, raja-alueilla Unkarissa, Moldovassa ja Slovakiassa.

Ukrainassa autamme paikallisia ihmisiä ja maan sisäisiä pakolaisia yhdessä Karpatian elämä ja valo-järjestön ja Inspiration-centerin kanssa. Näistä ensimmäinen toimii Länsi-Ukrainassa ja tarjoaa humanitaarista apua niille, jotka eivät ole päässeet vielä rajan ylitse. Jälkimmäinen yhteistyökumppani puolestaan toimii itäisemmässä Ukrainassa Shepetivkan kaupungissa. Ennen sotaa paikka oli romaniväestön keskus, mutta nykyään se toimii vastaanottokeskuksena koko väestölle. Keskus ei ainoastaan tarjoa hätämajoitusta, vaan myös evakuoi ihmisiä itäosien vaikeista paikoista, ja vie heitä Romanian puolelle, josta on väylät eteenpäin.

Unkarin rajalla yhteistyökumppaneitamme ovat Unkarin romanimissio ja Unkarin baptistit. Unkarin romanimission toimipisteistä on tehty majoituspisteitä, joihin ohjaamme rajoilta väkeä. Siellä on nyt noin 200 ihmistä pitkäaikaismajoituksessa. Osa pakolaisista viipyy tiloissa vain hetken, mutta suurin osa jää sinne pidemmäksi aikaa. Unkarin baptistit puolestaan ovat päävastuussa yhden Ukrainan raja-aseman järjestelystä ja Fidan kanssa tuemme heitä siinä työssä.

Slovakiassa teemme työtä Ukrainan rajalla yhteistyössä erään yhteistyöseurakunnan kanssa. Siellä on vuokrattu 60 hengelle tilat, joissa majoitetaan ihmisiä. Fida tarjoaa näille majoituksessa oleville pakolaisille ruokapuolen. Yhteistyöseurakunnallamme on Saksassa ja Tsekeissä kumppaneita, jotka tulevat hakemaan pakolaisia Slovakiasta sinne ja hoitavat heidän asiansa siellä kuntoon. Slovakiasta viedään myös rekalla rajan yli humanitaarista apua Ukrainaan eri jakopisteisiin.

Mottoni on sellainen, että hyvät suhteet ja yhteydet luodaan rauhan aikana. Sitten kun tulee tällainen kriisitilanne, pystytään reagoimaan nopeasti, kun on jo verkostot valmiina. Se on osoittautunut meillä Fidan työssä todella tärkeäksi.

Mitä sinä olet siellä auttaessa nähnyt?

Me olemme oikeastaan alusta asti nähneet kaiken sodan mielettömyyden ja järjettömyyden kohdatessamme ihmisiä rajalla. Monet ovat kertoneet, että he ovat menettäneet kaiken: talot on pommitettu, miehet ovat jääneet puolustamaan maata. Periaatteessa ei ole enää jäljellä mitään siellä, mistä he lähtivät. Ne ovat kovia tarinoita. Moldovasta mieleeni jäi pieni orpotyttö, jonka äiti ja isä olivat kuolleet pommituksissa. Hän oli tullut läheisten auttamana rajan ylitse. Nämä rajut tarinat toisaalta vahvistavat halua auttaa näitä ihmisiä. Ainakin itse haluan tehdä kaikkeni auttaakseni ihmisiä, jotka tulevat Ukrainasta ja myöskin heitä siellä maan sisällä.

Onko joku kohtaaminen jäänyt sinulle erityisesti mieleen?

Olimme Zahonyn raja-asemalla Unkarissa vastassa junalla tulleita ihmisiä. Siellä oli eräs nainen pienen pojan kanssa, joita lähdin auttamaan. Kannoin heidän matkalaukkuansa, juttelin naisen kanssa ja hän kertoi heidän olevan matkalla eteenpäin Budapestiin. Autoin heitä saamaan ilmaiset matkaliput ja ruokaa, että pääsivät syömään. Tämän jälkeen ohjasin heidät Budapestiin lähtevään junaan. Kun nainen oli nousemassa junaan lapsensa kanssa, puhkesi hän kyyneliin, halasi minua ja sanoi: “Kiitos teille siitä mitä teette Ukrainan kansan puolesta”. Sillä pienellä hetkellä, mitä siinä pystyi tekemään, oli iso merkitys tälle ihmiselle. Hän koki, että olemme mukana heidän tuskassa, kivussa ja kärsimyksessä ja se oli sellainen kohtaaminen, jonka minä tulen varmasti muistamaan.

Kuinka paljon ukrainalaisia pakolaisia Fidan Ukraina-apu tavoittaa?

Tuo on kyllä aina se kaikkein vaikein kysymys, koska se on niin vaikeaa arvioida. Mutta varmasti voi puhua jo tällä hetkellä useista tuhansista ihmisistä, joita on jo suoraan tavoitettu ja mitä sitten vielä välillisesti tulee. Kyllä se kattaa valtavan määrän ihmisiä ja työ kuitenkin vielä jatkuu.

Mitä me täällä Suomessa voimme tehdä auttaaksemme Ukrainan pakolaisia ja tukeaksemme Ukrainaa?

Tämä kysymys on nyt tullut suomalaisia askeleen lähemmäksi, koska sinne on tullut pakolaisia Ukrainasta. Jokainen siellä voi tehdä omalta osaltaan sen, että vastaanottaa ukrainalaisia rakkaudella ja lämmöllä. Meidän suomalaisten heikkous on ehkä se, että kulttuurissamme ajatellaan että “annetaan ihmisten olla rauhassa”. Kun kuitenkin tietää mistä kulttuurista nämä ukrainalaiset tulevat niin heille on tärkeää kokea olevansa tervetulleita. Jokainen voisi miettiä, voiko itse tehdä konkreettisesti jotain, kuten käydä ukrainalaisen kanssa kaupassa tai mennä mukaan johonkin yhdistykseen, auttamispiiriin tai seurakuntaan, joka tekee jotain näiden Suomeen tulleiden hyväksi.

Toinen hyvä tapa auttaa on tukea taloudellisesti meitä, jotka teemme avustustyötä. Avustusjärjestöt elää siinä sykkeessä ja tietää ne senhetkiset tarpeet. Tuki on edelleen tervetullutta, sillä konflikti vielä jatkuu. Ja vaikka se loppuisikin huomenna, niin vielä on pitkä projekti ja prosessi ennen kuin kaikki palaa normaaleihin uomiinsa. Euroja siis vielä tarvitaan.

Fida on suomalainen, vuonna 1927 perustettu järjestö, joka tekee humanitaarista avustustyötä, kehitysyhteistyötä ja lähetystyötä kristilliseltä arvopohjalta jopa 50 eri maassa.Voit lahjoittaa Fidan Ukraina-apuun MobilePaylla, tilisiirrolla tai tekstiviestillä. Tarkemmat ohjeet lahjoittamiseen löydät täältä: Lahjoita katastrofiapuun – Humanitaarinen katastrofiapu – Fida

Kuvat: Arto Karvonen ja Benjamin Hokkanen / Fida international