Jotta jokainen voisi harrastaa

sokkeloHarrastuksiin osallistuminen on merkittävä asia lasten ja nuorten elämässä. Mielekkäät harrastukset tarjoavat muun muassa mahdollisuuden kuulua ryhmään, opettavat sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja tukevat kaverisuhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä. Vapaa-ajan harrastustoiminta tukee parhaimmillaan koulun kasvatus- ja opetustehtävää ja ehkäisee syrjäytymistä.

Harrastusten kustannukset ovat viime vuosina kuitenkin nousseet merkittävästi. Jos perheessä on paljon lapsia, kustannukset voivat kohota tuhansiin euroihin vuositasolla. Tämä eriarvoistaa jo alakouluikäisten lasten osallistumismahdollisuuksia erilaisten harrastusten pariin.

Kerho- ja toimintatapahtumia kaikille

Pirjo ja Timo Raunio ovat järjestäneet kaikille lapsille avoimia harrastuskerhoja ja toimintatapahtumapäiviä jo kahden vuosikymmenen ajan. Yhteistyötä on tehty seurakuntien, koulujen, kaupunkien nuorisopalveluiden, Mannerheimin lastensuojeluliiton, urheiluseurojen ja kyläyhdistysten kanssa ympäri Suomea. ”Lähes kahdella sadalla paikkakunnalla on käyty, joillakin paikkakunnilla jopa kymmenen kertaa.” kertoo Timo Raunio.

Tapahtumapäivien lisäksi Rauniot ovat olleet mukana lasten ja nuorten leireillä ja järjestäneet lapsityön ideapäivillä koulutuksia siitä, mitä kaikkea lasten kanssa voi puuhata ja minkälaiset toimintamuodot innostavat lapsia osallistumaan.

renkaatMönkijöitä, pomppulinnoja ja kypärävarasto

Raunioille on kertynyt vuosien varrella mittava varasto erilaisia aktiviteettivälineitä ja ideavarastossa on paljon mahdollisuuksia erilaisille ryhmille. Traktorien ja metsäkoneiden sisärenkaiden muodostama kumirengasvuori mahdollistaa ylimääräisen energian purkamisen pomppimisen, kiipeilyn ja renkaiden sisällä pyörimisen avulla. Mönkijöillä ja polkuautoilla pääsee hurjastelemaan pitkin kurvikkaita ratoja ja pimeästä jättilabyrintista lapset voivat etsien reittiä ulos otsalamppujen valossa. Melomista voi kokeilla leirikeskusten rantavesissä erivärisillä kajakeilla. Pelivälineitä kuljetetaan tapahtumasta toiseen suurella kuorma-autolla.

Monet aktiviteetti- ja pelivälineet on tehty kierrätysmateriaaleista. ”Tavoitteena on ollut keksiä joka kerraksi jotakin uutta toimintaa,” toteaa ideanikkari, Timo Raunio, ja esittelee punaista muovisuppiloa, johon heitetään metallikuulia pyörimään. Kuulat pyörivät vauhdilla ja pitkään suppilossa ja pitävät kovaa meteliä. Timo toteaa, että jo pelkkä kova meteli riittää herättämään lasten mielenkiinnon.

Suomen Terveysravinto halusi tukea tätä innovatiivista ja yhdenvertaisen osallistumismahdollisuuden tarjoavaa toimintaa 8000 eurolla. Rahat käytettiin muun muassa kuorma-auton kunnostukseen, tehokkaan paineilmakompressorin hankintaan pomppulinnan ja kumirenkaiden täyttämistä varten sekä monenlaisten pienempien tarvikkeiden hankintaan. Toiminnan tukeminen on erityisen mielekästä juuri yhdenvertaisuuden toteutumisen vuoksi. On hienoa osallistua toimintaan, joka voi avata niin vähävaraisen kuin varakkaankin perheen lapsille mahdollisuuden kuulua samaan ryhmään sukupuoleen, kansalaisuuteen, perheen varallisuuteen tai muihin ulkoisiin tekijöihin katsomatta. Osallisuus on lapsen oikeus.

melonta