Keskimatkojen juoksija Veera Mattila

Meillä oli ilo saada haastatella Suomen Terveysravinnon sponsoriurheilja Veera Mattilaa. Mattila on vuonna 2003 syntynyt menestyksekäs keskimatkojen juoksija, joka edustaa Vammalan seudun Voimaa (VsV). Hän avasi kautensa komeasti juoksemalla 22-vuotiaiden naisten Suomen ennätyksen 600 metrillä Jyväskylän Harju Cupissa toukokuussa.

Juoksija kertoo aloittaneensa yleisurheilun jo ihan ala-aste-ikäisenä. “Pienestä pitäen ollaan käyty Kiikoisten Kirman kisoissa ja Vammalan Games-kisoissa juoksemassa. Noin 5-6-luokalla aloin käydä VsV:n yleisurheilutreeneissä, jotka oli noin kerran viikossa täällä Vammalassa”, Veera kertoo. Pikkuhiljaa Mattila alkoi käydä isommissa kisoissa.

Valmentautumisen Mattila aloitti virallisesti vasta 7. luokalla. “Minun valmentajahan oli minun liikunnanopettaja Sami Nikkilä. Hän ehdotti minulle valmennusta, vaikkei ollut aikaisemmin valmentanut juoksua, vaan muita lajeja kuten salibandya. Lähdin siihen mukaan enkä ole sitä päivääkään katunut. Tämä on ollut kyllä hyvä yhteistyö ja hän on ehdottomasti tuonut minut tähän pisteeseen urheilussa”, Veera kuvailee.

Yleisurheilu-uransa mieleenpainuvimmat urheiluhetket Mattila kertoo olevan lapsuudessa: “Ehkä sellainen huippuhetki itselle olivat ensimmäiset SM-kisat 14-vuotiaana.” Mattila kertoo menneensä kisoihin ilman suurempia odotuksia. Hän yllätti itsensä täysin tuomalla kisoista kaksi SM-mitalia kotiin. “Olin niin innoissani mitaleista että oikein pussasin niitä. Mitalit on minulla edelleen tallella palkintokaapissa”, Veera naurahtaa. Nykyään kisoihin mennessä juoksijalla on oikeutetusti kovemmat odotukset kuin ensimmäisissä SM-kisoissaan.

Juoksu on ollut yleisurheilussa alusta lähtien Mattilalle se oma laji. Ennen Mattila juoksi pitkiä matkoja, nyt hän keskittyy omaan vahvuuteensa – keskimatkoihin. Mattila kertoo lempimatkansa olevan tällä hetkellä 800 metrin juoksu, vaikka hänellä onkin ollut tästä matkasta välissä vähän taukoa. Viime vuonna ja tällä kaudella 800 metrin matkalta on tullut kuitenkin upeita tuloksia, muun muassa kultaa vuoden 2022 SM-kisoista 19-vuotiaiden naisten sarjassa. Mattila arvioi pitävänsä 800-metrin juoksusta nimenomaan siksi, että onnistumiset motivoivat häntä.

Aikuisurheilun ja kovan treenaamisen lisäksi Veera Mattila opiskelee biologiaa Turun yliopistossa. Opiskelun ja urheilun yhteensovittamista hän ei koe haasteena, vaan pitää opiskelua pikemmin hyvänä vastapainona urheilulle. “Minusta tuntuu että on hyvä että opiskelee, muuten se urheilu veisi vähän liikaa arjesta eikä ajattelisi mitään muuta kuin urheilua”, Mattila kertoo. Hän on tyytyväinen siihen, että kävi lukion kolmessa vuodessa ja jatkoi suoraan lukiosta yliopistoon. Veera valmistui ylioppilaaksi Porin yhteislyseon lukion urheilulinjalta vuonna 2022. Lukion urheilulinja mahdollisti aamutreenien ja urheilun sovittamisen paremmin aikatauluun.

Mattila kertoo nauttivansa yliopisto-opiskelun tarjoamasta joustavuudesta: “Minusta tuntuu, että opiskelu urheilun ohella on parempi kuin työ, koska opiskelu on joustavampaa ja se ei ainakaan omasta mielestä ole niin rankkaa.” Treenejä Veeralla on peruskunto- ja valmistavalla kaudella noin 10 kertaa viikossa eli n. viikoittain treenattua tulee noin 11-12 tuntia. Kisakaudella treenejä kevennetään, jotta kisoissa jaksaa tehdä parhaansa.

Treenien ulkopuolella Mattila kertoo elävänsä melko rauhallisesti ja välttävän muuta kuormittavaa liikuntaa palautuakseen kunnolla. Palautumisessa hän korostaa lepoa ja terveellistä ruokavaliota. Ruokavalion tukena Mattilalla on säännöllisessä käytössä Suomen Terveysravinnon tuotteet Sinkki+, C-vitamiini ROSA+, D-vitamiini sekä Magnesium+. Näiden lisäksi juoksija kertoo käyttävänsä rautalisää kuureittain.

Tällä kaudella Mattilalla on tähtäimessä finaalipaikka Espoon U23 EM-kisoissa 800 metrillä sekä mitalisija Kalevan kisoissa. Kaiken kaikkiaan yleisurheilu-uraltaan Veera Mattila toivoo paikkojen avautuvan aikuisten arvokisoista. “MM-kisoihin olisi hieno päästä ja olisihan se tietysti upeaa juosta Olympialaisissa”, Mattila toteaa.

Kiitämme Veeraa haastattelusta ja toivotamme hänelle paljon onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin!