Lapin pelastushelikopteri Aslak

Lapin pelastushelikopteri Aslakin pelastustoimintaa ylläpidetään pääosin yritysten ja yksityisten ihmisten lahjoituksilla. Suomen Terveysravinto Oy:llä on ilo olla mukana Aslakin toiminnassa säännöllisenä tukijana.

Me Suomen Terveysravinto Oy:ssä arvostamme suomalaista luontoa. Luonto tarjoaa meille hyvää oloa niin fyysisen kuin psyykkisen vaurauden muodossa. Lappi on suomalaisten oma ylpeydenaihe tarjoten monipuoliset puitteet luonnossa liikkumiseen ympäri vuoden. Onpa Lapin luonnon hyödyt löytäneet myös yhä useampi ulkomaalainen matkailijakin.

Jotta kaikilla olisi turvalliset lähtökohdat Lapin jylhistä maisemista nauttimiseen, tarvitsemme taustalle toimivat terveys- ja hyvinvointipalvelut. Lapin pitkät välimatkat ja epätasaiset maastot tekevät maanteitse tapahtuvista pelastustehtävistä lähes mahdottomia. Toimintaa ei myöskään helpota terveyskeskusten lakkautukset. Siksi tarvitaan nopean toiminnan ilmayksikkö, jota Lapin oma pelastushelikopteri Aslak on omiaan hoitamaan. Aslakin tukikohta sijaitsee Sodankylässä, missä sillä on keskeinen paikka ja nopeat lentomatkat kaikkialle Lappiin. Kun lääkärihelikopterit ovat keskittyneet pelkästään ensihoitoon, on Aslakilla monipuolisemmat työtehtävät. Aslak suorittaa ensihoitoa, mutta tekee ensisijaisesti sammutus-, etsintä-, evakuointi ja pelastustehtäviä. Aslakin vuosittaiset tehtävämäärät ovat vaihdelleet noin tuhannen tehtävän molemmin puolin jo vuosien ajan.

Pelastushelikopteria on hyödynnetty Suomessa pelastustehtäviin alun alkaen juurikin Lapissa jo 1960- luvulta lähtien. Nykyään Suomessa toimii 6 eri tukikohdassa lääkäri- ja ensihoitohelikoptereita, joita valtakunnallinen lääkärihelikopteritoiminnan hallinnonyksikkö FinnHEMS valvoo. Aslakin pysyvyys ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, sillä sen ensisijainen tehtävä ei ole ensihoito, eikä se silloin täytä FinnHEMSin kriteereitä. Haasteita on ollut muun muassa lääkärilentojen ylläpidossa. Vaikka Aslakilla on lääkintälentolupa, rahoitus arktisiin oloihin soveltuvan kaluston, laitteiden ja henkilökunnan ylläpitoon tuo haasteita. Helikopteritoiminnalla on nykyisellä toimintaperustalla yli miljoonan euron vuosikulut.

Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry on ylläpitänyt pelastushelikopteritoimintaa jo vuodesta 1998. Tukiyhdistys harjoittaa varainhankintaa voittoa tavoittelematta, joten Aslakin toiminta pysyy yllä suurilta osin tuotemyynnillä sekä yritysten että yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Lapin Pelastushelikopteri ry:n yhdistyksen tavoitteena on taata pelastushelikopterin saatavuus sekä Lapin asukkaille että matkailijoille.

Toivommekin, että Suomen Terveysravinto Oy voi säännöllisenä Aslak pelastushelikopterin tukijana edesauttaa toimivan pelastuspalvelun saatavuutta ja sen myötä turvata luonnossa liikkuvien selustaa upean luonnon keskellä Lapissa myös tulevaisuudessa.

www.aslak.fi