Voimannostaja Henna Kaasalainen

Henna Kaasalainen TAUSTATIETOA

Nimi: Henna Kaasalainen
Ikä: 18 (1999-syntynyt)
Kotipaikkakunta: Nokia
Laji: klassinen voimanosto (sisältää jalkakyykyn, maastavedon ja penkkipunnerruksen)
Koulutus: käy lukiota, haluaa opiskella fysioterapeutiksi

Kuinka monta vuotta olet harrastanut voimanostoa?
Henna: 3,5 vuotta. Nuorempana harrastin yleisurheilua.

Mikä sai sinut aloittamaan voimanoston?
Isäni Timo Kaasalainen on treenannut voimanostoa monta kymmentä vuotta, sekä kilpaillut tässä lajissa. Olen ollut kantokoppaikäisenäkin hänen kanssaan joskus salilla. Isä innosti minua pikkuhiljaa lajiin, ja valmentaa minua. Hänellä on muitakin valmennettavia, joiden kanssa treenaamme yhdessä.

TREENIT

Millainen on tyypillinen treeniviikkosi?
Treenaan 6 kertaa viikossa. Tulen koulusta kotiin, syön ja lähden treeneihin. Itse voimatreeniin menee aikaa 1-1,5 tuntia (venyttelyyn yms. käytettyä aikaa en laske tähän).

Miten treenaat esimerkiksi kyykkyjä?
Kyykkytreenikertoja tulee viikossa n. 1,5. Eli teen yhden kunnollisen kyykkytreenin, ja sitten toisen treenin kautta tulee kyykkytreeniäkin tehtyä.

Millä tavalla vaihtelevat treeniesi rankkuustasot, esimerkiksi peruskuntokauden ja kisakauden välillä?
Valitsemme tulevat kisat, joihin tähtäämme. Suunnittelemme niiden mukaan treenikalenterini siten, että olisi huippukunto kisassa. Kisojen ajankohdat vaihtelevat vuosittain, joten kisakaudet ovat eri vuosina eri aikaan. Kisakausien välillä eli peruskuntokaudella kasvatetaan voimaa. Jos kisojen välillä on vain pari kuukautta, en ehdi hirveästi peruskuntoa kasvattamaan, vaan keskityn enemmän voiman ylläpitoon.

Mistä treenistä pidät eniten? Entä mikä on sinulle rankin treeni tällä hetkellä?
Riippuu päivästä. Tällä hetkellä vahvin nostomuotoni on jalkakyykky. Maastaveto on rankimman tuntuinen treeni, mutta sekään ei ole enää paha, kun vain aloittaa treenin. Ja kisoissa maastaveto on suosikkini. Siinä ei tarvitse säätää tai stressata, vaan se on selkeä. Kyykyssä jännitetään, onko kyykky tarpeeksi syvä ja penkissä sitä, että annetaanko hyväksytty merkki. Maastavedossa täytyy vain nostaa, eikä miettiä.

Sisältävätkö treenisi sekä lyhyitä että pitkiä sarjoja painojen nostoa?
Peruskuntokaudella teen myös pidempää sarjaa, sekä monipuolisempaa treeniä. Ennen kisoja vedetään maksimipainoilla lyhyttä sarjaa.

Mitkä asiat ovat mielestäsi syitä menestyksellesi?
Henna: Hyvä valmennus! Ja se, etten jätä treenejä väliin, vaan suunnittelen niiden mukaan muut aikataulut. Välillä ei jaksaisi lähteä treeneihin, mutta menen silti – siitä on tullut jo niin rutiini.

Timo: Emme vertaile kisoissa muihin, kun mietimme, minkäkokoisilla painoilla Henna lähtisi tekemään kisasuoritustaan. Keskitymme omaan suoritukseen. Henna ei myöskään jätä treenejä väliin.

Millaisia klassisen voimanoston kisat ovat?
Kisat kestävät noin 4 tuntia, vaikka itse urheilusuorituksiini menee vain muutamia sekunteja. Joka liikkeen kohdalla on kolme yritystä. Klassisessa voimanostossa ei käytetä tukevia varusteita. Kisojen jälkeen voittajat doping-testataan. Dopingtesti voi tulla koska tahansa myös kotiin. Oman ikäluokan kisoihin meno on priorisoitava, sillä niistä kisoista tehdään valinnat MM-/EM-kisoihin.

KILPAILEMINEN

Mitkä ovat suurimpia saavutuksiasi?
MM-hopea 2017, EM-kulta 2015 ja 2017, EM-hopea 2016, sekä muutama SM-mitali. Yksi SM-kultamitaleista tuli avoimesta aikuisten sarjasta!

Paras kisamuistosi?
Ensimmäisen EM-kullan voittaminen. Olin treenannut vasta 1,5 vuotta, ja muistan jännittäneeni niitä kisoja.

Miten valmistaudut kisoihin?
Henna: En valmistaudu henkisesti sen kummemmin, vaan treenaan lähinnä fyysisesti. Viikkoa ennen kisoja otetaan vähän rennommin. Kisat kyllä jännittävät, mutta keskityn treenaamiseen. Valmentajaisä taas ei nuku viikkoon!

Timo: Ulkomailla kilpaileminen tuo aina omat haasteensa, kun asiat eivät aina pelaa niin kuin olettaisi. Tämä pitää huomioida kisoihin matkustettaessa. Minun tehtäväni on olla kisoissa ajan tasalla kaikesta, jotta Henna voi rauhassa keskittyä urheilusuorituksiinsa.

Mitä ajattelet kisassa oman suorituksesi aikana?
Suoritukseni aikana en edes tiedosta yleisön läsnäoloa, sillä keskityn täysillä tekemiseen. Suoritus vaatii latautuneisuutta. Kyykkyä tehdessäni ajattelen, miten kevyeltä tai painavalta paino tuntuu. Penkkiä tehdessä sitä miettii, että antakaa nyt jo se merkki siitä, että penkkipunnerrus hyväksytään! Maastavedon tehdessäni tajuan aina heti, tulenko saamaan painon nostetuksi vai en.

RUOKAVALIO

Kuinka usein syöt, ja millaisia painotuksia sinulla on ruokavaliossasi?
Henna: Pyrin syömään aina kolmen tunnin välein. Kouluruoka auttaa rytmittämään syömistä.
Timo: Proteiinipitoisuus ravinnossa ratkaisee tässä lajissa. Proteiinin määrä pysyy aika lailla samana koko ajan. Rasvaakaan ei vältellä, sillä ilman rasvaa ei jaksa yhtä hyvin. Hiilihydraattimäärää vaihtelemalla säädellään painoa.

Huomaatko harjoituksissa tai suorituksissa ruokavalion merkityksen?
Henna: Joo! Jos en ole esimerkiksi pariin päivään syönyt kunnolla, niin vireystilani ei ole parhaimmillaan. Edellisen päivän syömiset vaikuttavat seuraavan päivän treeneihin –tämä on minulla jo korvien välissä!

Timo: Syömisessä täytyy muistaa ajoitus: viimeiseen tuntiin ennen rankkoja treenejä ei voi syödä, eikä heti kovien treenien jälkeen pysty syömään. Treenin jälkeen Henna juo proteiinijuoman, ja syö yleensä kunnon aterian 1-1,5 h treenien jälkeen.

Mitä syöt kisapäivänä?
Henna: Olennaista on päästä punnitukseen mennessä kisapainoon, eli esimerkiksi viime kisoissani [MM-kisat Valko-Venäjällä 20.6.2017] söin kisoja edeltävänä päivänä aamupalan, hiukan lounasta, ja illalla pari lusikallista rahkaa. Kisapäivänä jännittää aina, enkä pysty syömään kunnolla. Söin aamulla pari kananmunaa, ja yritin punnituksen jälkeen syödä hiukan isäni tekemää rahka-myslisekoitusta.

Kisan aikana kroppa tarvitsee suolaa ja sokeria. Yleensä minulla on mukana urheilujuomaa, mutta viime kisoissa matkalaukkumme eivät päässeet perille ja niinpä tyydyin Fantaan. Sipseistä saan suolaa kisapäivän aikana.

Timo: Hennan on tärkeää saada nesteitä ja suolaa päivän aikana. Esimerkiksi edellisissä kisoissa oli todella kuuma! Kisojen jälkeen syödään se, mikä maittaa. Yleensä silloin ei maistu ruoka vielä kunnolla, ja iltaan mennessä tulee kova nälkä.

Mikä on lempiruokasi, ja mitä syöt, kun herkuttelet?
Kanariisi aurajuustolla on arjessa herkkuani! Mutta jos pitäisi valita suosikkiherkku, tilaisin ravintolassa siipiä ja ristikkoperunoita. Myös suklaa ja jäätelö maistuvat. Tällä hetkellä minulla on menossa siirtymäkausi kisakauden ja kohta alkavan peruskuntokauden välillä, eli nyt syön vähän rennommin. Kun peruskuntokausi alkaa, mietitään taas tarkemmin syömisiä.

HAASTEITA/TAVOITTEITA

Miten asetat tavoitteitasi?
Katsomme, mihin kisoihin tähdätään ja rakennamme sen pohjalta tavoitteet. Esimerkiksi tulevissa SM-kisoissa tavoite on päästä joukkueeseen. Olen siirtymässä sub-junnuista junnuihin seuraaviin EM-kisoihin, eli ensi vuoden EM-kisoissa tulee olemaan tietysti kovempi taso, kun kisaan vanhempien kanssa.

Onko tullut loukkaantumisia? Mikä auttaa vastaiskusta eteenpäin?
Ei varsinaisesti. Olkapää on ollut säännöllisin väliajoin vaivana, mutta se ei estä treenaamasta. Jos se on kipeänä, venyttelen sitä hyvin ennen penkkipäivää. Isäni on ammattilaishieroja, mikä auttaa.

Mikä on suurin haasteesi tällä hetkellä?
Olen huono juomaan vettä, ja sitä pitäisi juoda paljon –varsinkin kisoissa riittävä nesteytys on tärkeää! Venytelläkin pitäisi vielä enemmän.

INSPIRAATIOTA

Mistä saat motivaatiosi?
Kisoista! Ja siitä, että tykkään tästä lajista.

Onko sinulla mottoa? Miten se näkyy kilpailussa?
Timo: Mottomme on se, että pyrimme aina sopeutumaan kisaan. Emme hermoile äkkinäisistä muutoksista esimerkiksi aikatauluissa. Kun kisat viivästyivät kerran 2 tuntia, Henna lepäili ja minä otin selvää asioista. Tärkeää on, että sopeudutaan, eikä hermostuta.
Korostan aina, että kisapäivänä ei kikkailla, vaan tehdään asiat sillä tavalla, kun on ennenkin tehty ja miten ne on toimiviksi havaittu.

Henna: Isä yrittää olla aina kartalla kaikesta kisoissa, ja hän kertoo minulle, mitä pitää milloinkin tehdä. Itse keskityn lepäämiseen ja tankkaamiseen suoritusten välillä. Isä tulee kertomaan minulle, milloin vuoroni lähestyy.

henna2