Suomen Terveysravinto

Blogia toimittaa ravintoasiantuntija Juhana Harju

  • SUOMEN TERVEYSRAVINTO
  • ETUSIVU
  • KIRJOITTAJA

Tutkimuskatsaus: kalaöljyt EIVÄT lisää verenvuotoriskiä

lokakuu 17, 2014 By Juhana Harju 19 kommenttia

Kalaöljyjä, lääkäri

Kalaöljyjen käyttö sopii myös verenohennuslääkkeiden rinnalle.

Jopa terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskuudessa elää vahva käsitys, että kalaöljyt saattavat lisätä verenvuotoriskiä. Esimerkiksi Tehy-lehdessä nro 11/2013 geriatrian professori Timo Strandberg kehottaa lopettamaan kalaöljyjen käytön muutamasta päivästä kahteen viikkoa ennen leikkausta.

Sydänliiton sivulla puolestaan puhutaan kalaöljyjen ja verenohennuslääkkeiden yhteiskäytöstä tavalla, joka on omiaan herättämään potilaiden mielissä ainakin lieviä epäilyksiä: “Huomaa, että sekä kalaöljyn omega-3-rasvahapot että voimakas hyytymisenestolääkitys vahvistavat toisiaan eli estävät verihiutaleiden (trombosyyttien) toimintaa. Jos kalaöljyä käyttää vaihtoehtona kalalle korkeintaan 1 g vuorokaudessa, siitä ei yleensä ole haittaa, mutta koska myös muut verihiutaleisiin vaikuttavat lääkkeet ja sairaudet vaikuttavat, kalaöljyn käytöstä on varminta neuvotella lääkärin kanssa.”

Näiden varoitusten tarpeellisuus on ollut jo aiemman näytön perusteella kyseenalaista. Ensinnäkin joitakin tiivistettyjä ja vahvoja kalaöljyvalmisteita on hyväksytty korkeiden triglyseridiarvojen alentamiseen tarkoitetuiksi lääkkeiksi. Näiden kalaöljyjen yhdysvaltalaisten lääkevalvontaviranomaisten hyväksymissä pakkausselosteissa lukee, että ne “eivät lisää verenvuotoriskiä kliinisesti merkittävästi.”

Vuonna 2007 tohtori William S. Harris kävi läpi 19 aiempaa kontrolloitua tutkimusta, joissa oli käytetty kalaöljylisää 1-6 grammaa päivässä eli kohtalaisen suurta tai suurta annosta. Yhdessäkään näistä 19 tutkimuksesta ei havaittu näyttöä kliinisesti merkittävästä verenvuodosta, vaikka osassa oli tarkasteltu verenvuotoriskiä myös leikkauspotilailla, jotka olivat käyttäneet kalaöljylisää. Näytön perusteella Harris päätyi toteamaan, että kalaöljyt ”eivät lisää haitallisia verenvuotojaksoja.” (Harris 2007)

Tuon asiantuntija-arvion jälkeen on julkaistu uusia tutkimuksia, jotka edelleen vahvistavat käsitystä, että kalaöljyt eivät lisää verenvuotoriskiä.

Uuden tieteellisen katsausartikkelin mukaan verenvuotoriski ei lisäänny

Tänä vuonna on myös julkaistu lääkäri John K. Wachiran johdolla katsausartikkeli, jossa arvioitiin, lisäävätkö kalaöljyt verenvuotoriskiä. Katsausartikkelissa kirjoittajat kävivät huolellisesti tutkimus tutkimukselta läpi tieteellisiä tutkimuksia aiheesta, ja tulokset julkaistiin British Journal of Nutrition -tiedelehdessä.

Katsauksen laatijat päätyivät samaan kuin lääkevalvontaviranomaiset ja Harriskin olivat aiemmin päätyneet eli siihen, että kalaöljyt eivät lisää verenvuotoriskiä. Sen lisäksi tutkijat huomauttivat, että joissain tilanteissa kalaöljyt näyttävät jopa vähentävän verenvuotoriskiä (Wachira 2014).

Kalaöljyjen käyttö verenohennuslääkkeiden ohella sopii hyvin

Potilas

Kalaöljyjen käyttö on joissain tapauksissa parantanut hoitotuloksia ja lyhentänyt esimerkiksi sairaalassaoloaikaa.

Katsausartikkelin mukaan kalaöljyt sopivat myös hyvin käytettäviksi verenohennuslääkkeiden ja antitromboottisten lääkkeiden rinnalle. Verenvuotoriskin ei ole havaittu lisääntyvän käytettäessä kalaöljyjä näiden rinnalla.

Mikä mielenkiintoisinta, kalaöljyt näyttävät lisäksi tehostavan näiden lääkkeiden vaikutusta. Kalaöljyt vähentävät verihiutaleiden yhteenkasautumista ja vaikuttavat myös monin muin tavoin lievästi verisuonitukoksia vähentävästi.

Tutkimusnäyttö ei myöskään tue epäilystä, että kalaöljyjen käyttö lisäisi verenvuotoa leikkauksissa. Kalaöljyjä käyttäneiden potilaiden ei ole havaittu menettävän leikkauksissa enempää verta kuin niitä käyttämättömien – joissain tutkimuksissa on havaittu jopa päinvastaista (Mozaffarian 2012).

Lisäksi kalaöljyjä käyttäneiden leikkauspotilaiden hoitotulokset ovat olleet joissain tapauksissa parempia verrattuna niitä käyttämättömiin. Yhdessä tutkimuksessa esimerkiksi alettiin antaa sepelvaltimon ohitusleikkauspotilaille kalaöljyjä vähintään viisi päivää ennen leikkausta ja niiden käyttöä jatkettiin koko sairaalassaoloajan. Kalaöljyjen saanti vähensi näillä potilailla tavallista leikkauksen jälkeisen eteisvärinän eli flimmerin riskiä. Lisäksi kalaöljyä saaneiden sairaalassaoloaika oli lyhyempi lumevalmistetta saaneisiin verrattuna (Calò 2005).

Wachiran ym. katsausartikkelissa todetaankin kokoavasti: ”Tässä yleiskatsauksessa ei havaittu syytä lopettaa n-3-rasvahappohoitoa ennen invasiivisia hoitotoimenpiteitä tai käytettäessä niitä yhdessä muiden hyytymiseen vaikuttavien valmisteiden kanssa. Päinvastoin useissa asetelmissa näiden rasvahappojen käyttö on parantanut kliinisiä tuloksia.”

Kalaöljyjä voi siis käyttää huoletta ilman pelkoa verenvuotoriskin lisääntymisestä.

Uusi tieteellinen arvio vahvistaa asian

Myös keväällä 2017 julkaistu uusi, kahdeksaan aiempaan tutkimukseen perustuva tieteellinen arvio päätyy tulokseen, että kalaöljyt eivät lisää verenvuotoriskiä, eivät edes verenohennuslääkkeiden kanssa käytettyinä (Jeansen 2017).

Nämä tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita

Jos olet saanut lääkäriltä tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta kehotuksen välttää kalaöljyjä verenvuotoriskin vuoksi, tässä kerrottuja tietoja ei pidä ymmärtää niitä kumoaviksi. Vaikkakin on paljon mahdollista, että lääkärin suositus on perustunut vanhentuneeseen tietoon, on myös mahdollista, että hänellä on ollut jotain sellaista potilaan terveyttä koskevaa yksilöllistä tietoa, joka on antanut aiheen hänen ohjeeseensa. Jos asia aiheuttaa hämmennystä, suosittelen asian ottamista puheeksi lääkärin kanssa.

Kirjoitusta päivitetty 28.4.2017.

Viitteet:

EFSA. Scientific opinion on the tolerable upper intake level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal 2012;10(7):2815.

Harris WS. Expert opinion: omega-3 fatty acids and bleeding-cause for concern? Am J Cardiol. 2007 Mar 19;99(6A):44C-46C.

Jeansen S, et al. Fish oil LC-PUFAs do not affect blood coagulation parameters and bleeding manifestations: Analysis of 8 clinical studies with selected patient groups on omega-3-enriched medical nutrition. Clin Nutr. 2017 Mar 29. pii: S0261-5614(17)30118-8.

Wachira JK, et al. n-3 Fatty acids affect haemostasis but do not increase the risk of bleeding: clinical observations and mechanistic insights. Br J Nutr. 2014 May;111(9):1652-62.

Kategoriassa: Ravintolisät Avainsanoilla: Kalaöljyt, Omega-3-rasvahapot, Verenohennuslääkkeet, Verenvuotoriski

Kommentit

  1. Suvi sanoo

    lokakuu 18, 2014 : 01:20

    Todella mielenkiintoista. Itse työskentelen leikkausosastolla, ja meillä kaikki potilaat tauottavat omegan leikkaukseen tullessa. Ennen (pari vuotta sitten) näin ei tehty, ja kyllä silloin omega3:sta syövät potilaat menettivät enemmän verta leikkauksen aikana. Toki tämä perustuu vain henkilökunnan empiiriseen kokemukseen. Mutta jokusen kerran olen ollut tilanteessa, jossa ihmetellään runsasta vuotoa ja sitten selviää, että potilas on syönyt omega3:sta (kukaan ei vaan ollut muistanut kysyä asiasta). Tosin ei kai tutkimustuloksia käy kiistäminen. Mutta kyllä siis ainakin meillä elää vahvana tuo käsitys omega3:n verenvuotoa lisäävästä merkityksestä leikkauksen aikana. Saa nähdä, muuttuuko tuo käsitys joskus uusien tutkimustulosten myötä. 🙂

    Vastaa
    • Päivi haapalehto sanoo

      lokakuu 18, 2014 : 08:07

      Olisiko kalaöljyissä eroja? Itse huomasain että kuukautiset kestivät pidempään kun söin kalaöljyä. Vaihdoin toiseen , krilliöljypohjaiseen valmisteeseen ja ongelma poistui.Olen myös O – veriryhmää jolla on herkempi taipumus verenvuotoon.

      Vastaa
      • Juhana Harju sanoo

        lokakuu 18, 2014 : 09:27

        Päivi, krilliöljyhän ei ole kalaöljyä. Krilliöljyn heikkous on se, että siinä on kalan pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja hyvin vähän verrattuna kalaöljyihin.

        Vastaa
    • Juhana Harju sanoo

      lokakuu 18, 2014 : 09:26

      Suvi,

      Pidän myös mahdollisena ennakkoasenteen vaikutusta havainnointiiin. Jos on vahva odotus, että kalaöljyt lisäävät verenvuotoriskiä, se saa helposti tulkitsemaan havaintoja tätä ennakko-oletusta tukevasti, vaikka kuinka itse koettaisiin, että omat johtopäätökset ovat neutraaleja. Siksi asian selvittäminen tutkimuksessa, varsinkin sokkoutetussa ja kontrolloidussa, on aina luotettavampi menetelmä.

      Täytyy sanoa, että olin itsekin hämmästynyt lukiessani Wachiran ym. katsausartikkelia, koska minullakin oli ollut vahva ennakkokäsitys, että kalaöljyt lisäävät verenvuotoriskiä ainakin vähän. Suosittelen kaikille ammattilaisille tuon koko katsauksen lukemista.

      Vastaa
  2. Juhana Harju sanoo

    lokakuu 18, 2014 : 22:45

    Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSAn kanta on, että EPA:n ja DHA:n saanti yhteensä 5 grammaan saakka ei lisää verenvuotoriskiä edes aspiriinia tai verenohennuslääkkeitä käyttävillä:

    “Long-term supplemental intakes of EPA and DHA combined up to about 5 g/day do not increase the risk of spontaneous bleeding episodes or bleeding complications even in subjects at high risk of bleeding (e.g. taking acetylsalicylic acid or anti-coagulants).”

    http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815.htm

    Vastaa
  3. Simo sanoo

    marraskuu 20, 2014 : 11:26

    Moi

    Aiheesta tuli mieleen, että mitä mieltä olet ylipäätänsä kalaöljyistä nykyään? Vastaan on tullut niitäkin tutkimuksia, joissa kalaöljyn käyttö jopa lisäsi sydänkuolleisuutta tai diabeteksen riskiä.

    Olet myös joskus sanonut, että et suosittele kalanmaksaöljyn käyttöä. Tarkoitatko, että et suosittele sitä nimenomaan d-vitamiinin lähteenä? A-vitamiiniahan niissä ei aivan kauheasti ole, jos käyttää sitä suositusten verran. Muistaakseni ainakin Mercola kirjoitti joskus tähän aiheeseen liittyen, että prosessoiduissa kalanmaksaöljyissä on liikaa A-vitamiinia suhteessa D-vitamiiniin. En tosin muista mitä haittaa tästä oli. Mitä mieltä olet tästä?

    Iherbistä löytyy Carlson Labsin cod liver oil, jossa ei ole kovinkaan paljon A-vitamiinia ainakaan suhteessa D-vitamiiniin. Mikä on kantasi tästä tuotteesta? Itse tykkään ottaa kalaöljyt aina nestemäisenä ja tähän asti olen käyttänyt Lysin nestemäisiä kala- ja kalanmaksaöljyjä, mutta pitänee miettiä uudestaan…

    Vastaa
  4. Juhana Harju sanoo

    marraskuu 20, 2014 : 12:37

    Hei Simo,

    Näytön kokonaisuus osoittaa mielestäni selvästi, että kalaöljyt vähentävät sydäntautiriskiä, sydäntautitapahtumia ja kokonaiskuolleisuutta. Olen kirjoittanut aiheesta Suomen Terveysravinnon asiakaslehtiin tutkimusnäyttöön perustuen. Kuvaa kalaöljyjen hyödyistä on viime vuosien tutkimuksissa sekoittanut se, että ylivoimainen valtaosa sydänsairaista käyttää statiineja ja muita lääkkeitä, jotka vievät kalaöljyiltä tehoa. Siksi myös tutkimusnäytön tulkinta on vaikeaa.

    Kalanmaksaöljyn käytön mielekkyyteen ja tarpeellisuuteen vaikuttaa taustalla oleva ruokavalio. Kalanmaksaöljyssä on luonnostaan paljon A-vitamiinia mutta valmistajat ovat vähentäneet sen määrää sen vuoksi, että runsaana se heikentää luustoa. Valmiista A-vitamiinista voisi potentiaalisesti olla eniten hyötyä niille, jotka eivät sitä ruokavaliosta saa, kuten vegaaneille, mutta he eivät tietenkään suostu kalanmaksaöljyä käyttämään. Sen sijaan tavallinen sekaruoan syöjä ei tarvitse valmista A-vitamiinia, koska hän saa sitä tarpeeksi ruokavaliostaan (Finravinto 2012).

    Emme ota tällä sivulla kantaa muiden valmistajien tuotteisiin. Suomen Terveysravinto myy hyvälaatuisia kalaöljyjä, joiden puhtaus ja hapettumisarvot ovat hyvää luokkaa.

    Vastaa
  5. Simo sanoo

    marraskuu 20, 2014 : 13:59

    Kiitos hyvästä vastauksesta. En huomannutkaan, että teillä on myynnissä kalaöljyä. Osaatko heittää jotain kommenttia tuohon vitamiinien suhteisiin?
    Googlesta hakusanolla important cod liver oil löytyy artikkeli tuosta, tosin se on hieman vanha. Jostain syystä en saanut kopioitua linkkiä tähän.

    Vastaa
  6. Kirurgi sanoo

    tammikuu 31, 2015 : 14:34

    Hei!
    Ortopedina totean, että huolimatta em. tutkimusnäytöstä (liekö luu- vai pehmokirurgisia leikkauksia katsottu..) on veren hyytyminen leikkauksessa oman kokemuksen mukaan selvästi huonompaa kalaöljyä käyttävillä potilailla, välillä jopa huonompaa kuin esim. antikoagulanttilääkityksellä, enkä suostu enää leikkaamaan elektiivistä potilasta ilman kunnon kalaöljytauotusta. Päivystyspotilailla valinnan varaa ei ole, mutta massiivivuotoon kyllä varaudutaan jos omegat ovat tiedossa -eikä ollenkaan turhaan. Kalaöljy+kolari on murheellinen yhdistelmä.

    Tutkimuksiin viitaten, vuodon määräänhän kalaöljy ei automaattisesti tavallisessa suunnitellussa kirurgiassa vaikuta, koska näppärällä kirurgilla on keinot vuotojen hyydyttelyyn heti kun puolikasta pisaraa näkyy (poltto, erilaiset hemostaattihuovat, -geelit, -vahat ym, ortopedi laittaa vuotavaan lonkkaan proteesin lennossa..), mutta jatkuvan tihkun kanssa joutuu tekemään paljon enemmän työtä, mikä taas vaikuttaa leikkausajan pitenemiseen. Tämän tiedetään lisäävän mm. infektioriskiä. Näkyvyyden huononeminen ei myöskään tee leikkauksesta nautinnollisempaa…esim. selkäleikkauksessa jo muutama vuotopisara peittää näkyvyyden täysin.

    Aina välillä tulee vastaan potilaita, joilla leikkauksessa ei hyytymiskykyä ole juuri ollenkaan, ja taustalta löytyy sitten joko tauottamaton antikoagulanttilääkitys tai kalaöljy -öljyssä ei myöskään parin päivän tauolla ole mitään merkitystä, puhutaan viikoista jotta tuo haihtuu. Varsinkin tietyissä luutoimenpiteissä vaikutusta on myös absoluuttiseen vuodon määrään (jos luuraakapinta ei tule peitetyksi toisella luulla/sementillä/implantilla ym, ja jää tihkumaan).

    Koska kirurgia on aina riskialtista toimintaa, jonka onnistumiseen vaikuttavat lukuisat eri tekijät, en näe mitään mieltä riskin ylimääräisessä lisäämisessä kalaöljyä käyttämällä, vaikka aivan kaikki potilaat eivät komplikaatioita saisikaan. Eivät kaikki perinteisin lääkkeinkään antikoaguloidut automaattisesti joudu ongelmiin, vaikka kirurgille leikkauksessa hiki tulisikin. Leikkaus ei kuitenkaan ole se paikka, missä tieten tahtoen kannattaa kaivaa verta nenästään..

    Syön itsekin hyväksi katsomaani kalaöljyä noin 2-3 viikkoa kuukaudesta (tuppaa lisäämään muuten kk-vuodon määrää parilla päivällä..!), ja suosittelen potilailleni leikkauksesta ja käytetystä kalaöljymäärästä riippuen taukoa 2-4 vk ennen leikkausta. Käytön voi aloittaa heti kun leikkauspinnat ovat alustavasti hyydähtäneet, eli 2 vrk operaation jälkeen.

    Minuun ei elektiivinen puukko kajoa ilman kalaöljytauotusta. Yritän myös välttää tuon kolarin, jota varten harkitsen ‘EPA+DHA-käyttäjä’ -ranneketta..! 😉

    Vastaa
    • Juhana Harju sanoo

      helmikuu 1, 2015 : 12:43

      Kiitos mielenkiintoisesta ja asiallisesta kommentista. Nyt vain pitäisi löytää pätevä selitys sille, miksi kliininen kokemus ja tutkimusnäyttö ovat keskenään ristiriidassa.

      Vastaa
  7. Kirurgi sanoo

    helmikuu 1, 2015 : 14:10

    Täytynee kaivaa nuo tutkimukset kokonaan esiin, abstrakteissahan puhutaan vain ‘kliinisesti merkittävästä vuodosta’, mikä on jo massiivista verrattuna ‘pirun ärsyttävään häiritsevään tihkuun ja valumiseen’, millä ei kuitenkaan ole hemodynaamisesti merkitystä.

    Onko katsottu postop. hematooman kokoa ultraäänellä/infektioita/dreeniajan pituutta/mitattu absoluuttista vuodon määrää tai katsottu leikkausajan pitenemistä (kirurgin ärräpäiden määrän lisääntyminen..?;)). Kuten edellä mainitsin, huonontunut hyytyminen ei tarkoita automaattisesti leikkausvuodon lisääntymistä, monissa leikkauksissa vuoto lasketaan milleissä verityhjiöstä ja leikkauksen aikana tehdystä jatkuvasta hemostaasista johtuen, ja hemodynaamista merkitystä alkaa olla vasta sitten kun puhutaan litrasta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei huonommalla hyytymisellä olisi MITÄÄN merkitystä, tässä siis kiinnostaisi katsoa tarkemmin, mistä leikkauksista olikaan kyse (aivan olennainen kysymys ‘kliinisesti merkittävän vuodon’ kannalta) , ja minkälaisia tutkimusasetelmat ovat end-pointeiltaan olleet.

    Toinen kysymys on tutkimuksissa käytettyjen kalaöljyjen määrä ja laatu. Oma näppituntuma on, että halpa ja härski kapseli, jossa epaa ja dha:ta on vähemmän kuin samankokoisessa palassa lohta, ei vaikuta leikkausvuotoon niin voimallisesti kuin fitnesstyylinen ‘kaksi kourallista kunnon öljyä/pv’. Siinä sitten splattertyyliin 7 litran vuodon kanssa on leikkaussalissa ihmetystä, kun odotettiin normaalia 300 milliä.. eikä kyse ole ennakkoasenteesta, koska kuten totesin aikaisemmin, en leikkaa elektiivistä elleivät öljyt ole tauolla. Joskus meille vaan ei muisteta kertoa käytöstä/traumapotilaalta ei ole aina mahdollisuutta kysyä.

    Minusta tuntuu kuitenkin oudolta, että kalaöljy, joka nimenomaan inhiboi trombosyyttiaggregaatiota (ja tämä on yksi sen käyttöaihe), ei sitten ollenkaan hyytymistoimintaan tutkitusti vaikuttaisikaan!

    Pidän itsekin sietämättömänä tällaista ö-näytönasteen omaa/kollegoiden fiilistä asiasta, mutta pitäydyn kannassani. En myöskään tiedä onko em. tutkimuksissa end-pointtien asettelu ollut kattava. Jatkan myös omaa ajoitettua kalaöljynkäyttöäni, n=1 vuoto ainakin lisääntyy sekä ajallisesti että määrällisesti;).

    Olen erittäin innoissani siitä, että ravintodataa myös leikkaustraumasta parantumiseen ja komplikaatioiden vähentämiseen tulee yhä enemmän, ja koetan tsempata omia potilaitani jo hyvissä ajoin ennen toimenpidettä tässä asiassa. Viittaan kuitenkin yliopistoproffani kommenttiin ensimmäiseltä vuosikurssilta: ‘puolet siitä mitä tiedämme ‘tutkimusnäyttönä’ tänä päivänä on täyttä paskaa, emme vain vielä tiedä että kumpi puoli’. Jatketaan siis notkein mielin selvittelyä!

    Vastaa
  8. Arja sanoo

    huhtikuu 24, 2015 : 11:13

    Huomasin vasta tämän kirjoituksen, niin kommentoin vasta nyt. IHAN varmasti omega 3 lisää verenvuotoa! En uskalla enää niitä kalaöljy valmisteina syödä, mutta niitäkin tarvii ja nyt olen tauolla chian siementen syömisestä verenvuotojen takia. Sormessa pikku haava vuotaa kolmatta päivää. Mustelmia tulee myös silloin herkästi ja pyrinkin niitä tarkkailemalla säätää annostusta.
    Pahimmillaan verenluovutuksessa hemoglobiinin ottamisen jälkeen veri valui pitkin rannetta ja kyynärtaipeen pistokohta vielä 7 tunnin jälkeen illalla. Aamulla ei enää. Poikani heräili öisin nenäverenvuotoihin, kun tyynyliina oli märkä verestä. Eikä olla otettu edes max annoksia.
    Niin sanottuja “huonompilaatuisia” sietää paremmin, miksköhän ; ).
    Uskon kuitenkin, että tämä on yksilöllistä, mutta asioiden näin ollessa se on syytä ottaa vakavasti. Mitä jos joutuu vaikka onnettomuuteen ja veri ei hyydy. Ja ilmiö on ihan suoraan verrannollinen siihen, minkä verran ja minkälaatuista omegaa ottaa. Tämän testin mukaan Frantsilan optimiomega ja Eskimo on ihan tehokkaimpia. Itse työskentelen luontaistuotealalla ja ennakkoluuloista ravinnelisien suhteen tuskin voi syyttää.

    Vastaa
  9. Juhana Harju sanoo

    huhtikuu 24, 2015 : 11:40

    Olen itse tullut aika lailla siihen tulokseen, että sikäli kuin kalaöljyt lisäävät verenvuotoriskiä, se johtuisi henkilön perinnöllisestä veren hyytymishäiriöstä.

    Vastaa
    • Arja sanoo

      huhtikuu 24, 2015 : 12:58

      Niinpä sanoinkin, että vaikutus on uskoakseni yksilöllinen. Minkäänlaista muuta oiretta tai merkkiä veren hyytymis- häiriöstä ei ole. Joten vaikka asia onkin yksilöllinen, niin omega 3 sitä lisää.

      Vastaa
  10. Aulis sanoo

    elokuu 7, 2016 : 19:15

    Kysymys voi olla verihiutaleiden määrästä veressä. Näissä on suuria eroja eri henkilöiden välillä.

    Vastaa
  11. JP sanoo

    helmikuu 25, 2017 : 21:33

    Aloittelin Omega3 syönnin noin 1 vuosi sitten – nykyään kun tulee haava, niin verta vuotaa eikä veri meinaa hyytyä ollenkaan.

    Vastaa
  12. CH sanoo

    lokakuu 4, 2017 : 11:48

    Hei – mitä mieltä olette seuraavasta: joka toinen päivä kalaöljyä – joka toinen päivä ilman? Ja niinä päivinä ei ollenkaan, kun on kalaa ruokana. Vai onko tuo 3viikkoa käyttöä – 1 viikko taukoa, jotenkin parempi?
    Itselläni on ilmeisesti jonkinasteinen hyytymishäiriö, mustelmia tulee herkästi ja ihossa nuppineulan kärjen kokoisia “veritipluja” ollut aina. Hyytymistekijät otettu vuosia sitten ja ei huolestuttavaa. Kalaöljyä haluasin käyttää monenstakin eri syystä.

    Vastaa
    • Juhana Harju sanoo

      lokakuu 5, 2017 : 18:22

      Hei,

      Yleisesti ottaen olen sillä kannalla, että kannattaa pyrkiä melko runsaaseen kalaöljyjen saantiin saatiinpa se sitten kalasta, kalaöljylisästä tai molemmista. Koska kohdallasi on hyytymistekijät tutkittu ja epäilemänäsi haittana ovat vain nuo kosmeettiset haitat niin katsoisin, että voit itse arvioida, miten paljon haluat ottaa noita huomioon.

      Tulee muuten mieleen, että sinulle voisi olla apua sellaisista ruoka-aineista, jotka vahvistavat hiusverisuonten seinämiä. En ole nyt tarkistanut, mitä viimeinen tutkimusnäyttö asiasta sanoo, mutta mm. tattarin, mustaherukan ja sitrushedelmien flavonoidit voivat vahvistaa hiusverisuonten seinämiä. Siten ne saattavat myös ehkäistä mustelmia ja noiden ihonalaisten veripilkkujen ilmaantumista.

      Vastaa
      • CH sanoo

        lokakuu 9, 2017 : 14:18

        Kiitos – tattari ja mustaherukka aika säännöllisessä käytössä. Sitrushedelmiä oikeastaan vain taviaikaan.

        Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUSIMMAT ARTIKKELIT

  • Nivelreuman hoitoa tukeva ruokavalio
  • Meditaation terveyshyötyjä
  • Refluksiin apua ruokavaliosta ja elämäntavoista
  • Mikromuovi ravinnossa ja miten sitä voi vähentää
  • Sydäntaudin ehkäisy ravinnolla
  • Aivohalvauksen riskin pienentäminen ruokavaliolla
  • Biologista ikääntymistä on mahdollista hidastaa
  • Ekstraneitsytoliiviöljyn monta terveyshyötyä
  • Tumma suklaa – herkku, jota ei tarvitse vältellä
  • Tutustu Välimeren ruokavalioon
  • Cilenton 100-vuotiaat
  • Usein saunominen on hyväksi terveydelle
  • Luonnollisempia keinoja kivun lievitykseen
  • Paastoa jäljittelevä ruokavalio
  • Aikarajoitetun syömisen hyötyjä
  • Ruokavaliota kannattaa täydentää sienillä
  • Ergotioneiini – pitkäikäisyysvitamiini?
  • Luonnollista lievitystä vaihdevuosioireisiin
  • Viivästyneen lihaskivun (DOMS) lievittäminen
  • Ikenien terveyteen voi vaikuttaa ruokavaliolla
  • Pähkinöiden 10 terveyshyötyä
  • Onko margariini terveellistä?
  • Suoliston mikrobiota tasapainoon ruokavaliolla
  • Ideoita etätyöläisen lounasruoiksi
  • Näin grillaat terveellisemmin
  • 30 terveellisintä ruoka-ainetta
  • Epidemia voidaan tukahduttaa myös Suomessa
  • Luonnollisempia keinoja unen parantamiseen
  • Näillä keinoin voit elää monia vuosia pitkäikäisemmäksi
  • Ruokavalio, jossa terveellisyys ja ekologisuus yhdistyvät

BLOGIN ARKISTOT

  • maaliskuu 2023
  • helmikuu 2023
  • tammikuu 2023
  • joulukuu 2022
  • lokakuu 2022
  • syyskuu 2022
  • elokuu 2022
  • heinäkuu 2022
  • toukokuu 2022
  • maaliskuu 2022
  • tammikuu 2022
  • joulukuu 2021
  • marraskuu 2021
  • lokakuu 2021
  • elokuu 2021
  • kesäkuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • tammikuu 2021
  • joulukuu 2020
  • marraskuu 2020
  • syyskuu 2020
  • elokuu 2020
  • kesäkuu 2020
  • toukokuu 2020
  • helmikuu 2020
  • tammikuu 2020
  • marraskuu 2019
  • lokakuu 2019
  • syyskuu 2019
  • elokuu 2019
  • heinäkuu 2019
  • toukokuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • maaliskuu 2019
  • helmikuu 2019
  • tammikuu 2019
  • marraskuu 2018
  • syyskuu 2018
  • elokuu 2018
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
  • helmikuu 2018
  • tammikuu 2018
  • joulukuu 2017
  • lokakuu 2017
  • elokuu 2017
  • heinäkuu 2017
  • kesäkuu 2017
  • toukokuu 2017
  • helmikuu 2017
  • joulukuu 2016
  • lokakuu 2016
  • heinäkuu 2016
  • kesäkuu 2016
  • toukokuu 2016
  • huhtikuu 2016
  • maaliskuu 2016
  • helmikuu 2016
  • marraskuu 2015
  • elokuu 2015
  • heinäkuu 2015
  • toukokuu 2015
  • joulukuu 2014
  • marraskuu 2014
  • lokakuu 2014
  • syyskuu 2014
  • elokuu 2014
  • heinäkuu 2014
  • toukokuu 2014
  • huhtikuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • helmikuu 2014

Tilaa blogin päivitykset

Tilaajana saat ilmoituksen sähköpostiisi aina kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.

Kiitos!

Avainsanat

AGE-tuotteet Alkoholi Alumiini Alzheimerin tauti Bergamottiuute CRP Dementia Ekstraneitsytoliiviöljy Glutationi Grillattu liha Herkkusienet Ikääntyminen Ilmastonmuutos Kala Kuitu LDL-kolesteroli Liukoinen kuitu Luomu Luonto Luontoliikunta Oliiviöljy PAH-yhdisteet Painonhallinta Pitkäikäisyys Polyfenolit Pähkinät Raakaravinto Ravitsemussuositukset Rintasyöpä Saksanpähkinät Salaatti SIRT1 Soija Sydäntauriski Sydäntauti Sydäntautiriski Sydänterveys Syöpä Tulehdus Tyydyttynyt rasva Urheiluravinteet Valkosipuli Viini Voi Välimeren ruokavalio

ETSI BLOGISTA

KESKUSTELUOHJE

Haluan säilyttää blogissa myönteisen ilmapiirin. Kommenteissa saa esittää kriittisiäkin ajatuksia, mutta töykeät, loukkaavat ja jankkaavat kommentit poistetaan tai niitä ei julkaista. Pyydän ystävällisesti esiintymään omalla koko nimellä, jos kommentoit. Tervetuloa siis keskustelemaan hyvässä hengessä.

SEURAA FACEBOOKISSA

Copyright © 2023 Suomen Terveysravinto · Kirjaudu sisään · Tilaa blogin päivitykset